ZAPOČINJU ZAJEDNIČKE POMORSKE VOJNE VJEŽBE IRANA, RUSIJE I KINE

Tekst: Panopticum

Foto: Iran Press

Čini se da su aktualna kriza u Ukrajini i na Tajvanu tek mali dio globalnih problematičnih odnosa među velesilama. Naime, prema novinskoj agenciji ISNA, Kina, Rusija i Iran održat će u petak, 21. siječnja 2022. na sjeveru Indijskog oceana zajedničke pomorske vojne vježbe pod radnim nazivom “Pomorski sigurnosni pojas 2022”. Svrha ove vježbe je ojačati sigurnost i njene temelje u regiji, kao i proširiti multilateralnu suradnju između tri zemlje kako bi zajednički podržali svjetski mir, pomorsku sigurnost i stvorili pomorsku zajednicu zajedničke budućnosti, navodi se u službenom priopćenju.

Podsjetimo, kao uvod u višu kategoriju vojne suradnje, Teheran se priključio u rujnu 2021. godine Šangajskoj organizaciji za suradnju, čije su najistaknutije članice Kina i Rusija. Prije ove vojne vježbe Kina, Rusija i Iran započeli su sa zajedničkim pomorskim vježbama nižeg inteziteta još 2019. godine a kako navodi službeni potparol vojske Irana nastavit će s njima i u budućnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon