KINA PORINULA DVA NOVA RAZARAČA

Tekst: Panopticum/China Focus

Foto: GT

Kina je u petak, 12. svibnja 2019. svečano stavila u operatvnu uporabu dva razarača tipa 052D u brodogradilištu u obalnom gradu Dalian, u provinciji Liaoning u sjeveroistočnoj Kini. Prilikom primopredaje ratni brodovi bili su ukrašeni kineskim nacionalnim zastavama. Prema ocjenama vojnih eksperata, smatra se da je Kina ovladala tehnologijom masovnije produkcije ovog tipa ratnog broda. Nakon najnovijih porinuća, Kina sada ima 20 tipova razarača 052D u aktivnoj službi, a u bliskoj budućnosti bi mogla imati više od 30 razrača tog tipa.

Naime, industrijska platforma raketnog razarača tipa 052D je prilično pouzdana i koristi vrlo zrele tehnologije. Zbog toga je prikladna za masovnu proizvodnju, navodi se u pojašnjenju vojnih analitičara. Osim toga, vojni eksperti ističu kako će novi raketni razarači igrati ključnu ulogu u kineskom sustavu protuzračne obrane. Kineski razarač opremljen je oružjem i opremom, uključujući napredne aktivne elektronske sustave radara i 64 stanice za vertikalno lansiranje raketa.

Usporedbe radi,  mornarica SAD-a trenutno ima više od 60 raketnih razarača klase Arleigh Burke i više od 20 raketnih razarača klase Ticonderoga.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon