ZAJEDNO DO DOMA – PROJEKT SSMH ZA MLADE U SUSTAVU UDOMITELJSTVA

Tekst: L. Poslon

Foto: SSMH

Svjetski savez mladih Hrvatska u sklopu projekta Zajedno do doma, financiranog sredstvima EU u iznosu od 450.725 kn, poziva udomljene mlade i mlade u sustavu udomiteljstva Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Varaždinske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske županije i grada Zagreba na sudjelovanje u projektu. Navedeni projekt je započeo u srpnju 2020. godine i traje do prosinca 2021. godine, a ideja i osnovni cilj jest jačanje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, udomitelja i stručnjaka u čijem su profesionalnom interesu ranije spomenute skupine.

Sudionike očekuju tri termina dvosatnih online radionica koje će se održati u travnju 2021., te svibanjski teambuilding na obroncima Papuka i šestodnevni izlet u Vukovar. Sudjelovanje mladih u potpunosti je besplatno – Svjetski savez mladih Hrvatska kao organizator snosi troškove prijevoza, smještaja i prehrane. Naime. SSMH elimo pružiti mladima mogućnost učenja o sebi i drugima, povezivanja, razmjenu iskustva i zabavu koja će uroditi brojnim prijateljstvima.

Ciklus “U potrazi za osobom” čini 6 radionica za mlade u dobi od 15 do 18 godina. Dvije radionice usmjerene su na jačanje komunikacijskih vještina mladih a četiri video – radionice su usmjerene ka razvoju s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja te jačanja čimbenika otpornosti u odolijevanju rizičnim ponašanjima.

Radionice se usmjeravaju na istraživanje osobne povijesti, potragu za temeljima identiteta i jačanje ego-integriteta. U kriznim situacijama postoji određeni rizik od toga da djeca preuzmu na sebe ulogu odraslih te da potiskuju osjećaje ili da ih krizna situacija preplavi na način da razviju blaže ili teže psihičke poremećaje. Umjesto toga, potrebno im je pružiti odgovarajuću okolinu u kojoj mogu nesputano izraziti svoje emocije, dati im priliku da tuguju zbog realnih ili percipiranih gubitaka, da se nauče nositi sa stresom, da prepoznaju vlastite kapacitete i resurse kako bi se prevenirali problemi u ponašanju, ovisnička ponašanja i druga patologija.

Za sva dodatna pitanja i prijave koje su otvorene do 5. travnja 2021. godine svi zainteresirani mogu se obratiti putem adrese elektronske pošte: [email protected] ili [email protected].

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon