ZAGREB ‑ (NE)PRIJATELJ UDRUGA I VOLONTERA

Tekst: S. Kapetanović

Foto: L. Hoffmann/Možemo

Karikatura: M. Pužin

Sitne duše ponekad neznaju svrhu svog postojanja, pa u nemogućnosti da išta promijene odluče trenirati strogoću nad slabijima od sebe, amaterima i volonterima koji se ne drže pravila ponašanja koja su im nametnule te iste sitne duše.

TRENIRANJE STROGOĆE

Sve što se ovih dana zbiva u Mjesnom odboru Antun Mihanović na zagrebačkoj Trešnjevci neodoljivo podsjeća na Kafku, i oličenje je boljševističkog birokratizma. Naime, članovi Vijeća mjesnog odbora počeli su žustro trenirati strogoću prema korisnicima prostorija mjesnog odbora koje su im odobrene na korištenje. Uveden je nadzor kojeg su nazvali “monitoring” i započeli s redovitim prozivanjem onih koje su prepoznali kao kršitelje pravila o korištenju prostora. Očito na području tog Mjesnog odbora nema drugih problema koje bi Vijeće trebalo i moglo rješavati.

PRAĆENJE I NADZOR

Pitam se koliko je taj nadzor uopće legalan? Osobe koje provode nadzor korisnicima prostora nisu poznate, niti su se u provođenju nadzora ikada legitimirale. Sigurno zato što za to nemaju nikakvu pravnu i legalnu osnovu.

KRIMEN UDRUGA

Pa kakvo je to kršenje pravila, nedjelo koje se udrugama stavlja na teret? To je korištenje dodijeljenih im prostorija izvan dodijeljenog vremena koje se evidentira ispunjavanjem obrasca o prisutnosti tj. korištenju prostorija, ali i osobnim nadzorom nekih članova vijeća mjesnog odbora. Što se time htjelo postići? Da se članove udruga, odreda sve punoljetne, neke i s doktoratima znanosti, disciplinira poput male djece? Ili da se zabavi članove Vijeća mjesnog odbora koji nemaju što raditi, pa da se igraju detektiva?

UPITNA LOGIKA I PRAVILA

O čemu je ovdje riječ? Da pojasnim, pojedinim udrugama je na korištenje dodijeljena prostorija u mjesnom odboru s ograničenjem da se taj prostor može koristiti u trajanju od 4 sata tjedno. Neke prostorije koristi jedna do dvije, rijetko tri udruge. Napravljen je raspored korištenja prostorija koji je izvješen na ulaznim vratima kako bi građanstvo znalo kada je koja udruga tamo. No, nije dopušteno da se prostorije koriste i u drugim terminima koji nisu zauzeti. Nije dopuštena ni zamjena termina. Ako je neka udruga jedini korisnik prostorije svejedno ne smije u njoj ništa raditi izvan svog termina, pa je prostor prazan veći dio tjedna.

U Ugovoru o korištenju prostora kojeg su dobili čelnici udruga određeno je vrijeme korištenja dodijeljene im prostorije. To shvaćam kao vrijeme u kojem udruga obavlja svoj javni rad, i kad građani mogu doći i informirati se o njenom radu, ili joj se priključiti. To je kao radno vrijeme na nekom šalteru, ali to nije i radno vrijeme službenika koji tamo radi. To je vrijeme za građanstvo! Zanimljivo, u Službenom listu Grada Zagreba br. 8 (2017) spominje se samo povremeno korištenje bez ograničenja u smislu trajanja niti termina, a u članku 2 piše “Povremeno korištenje u smislu ovog zaključka smatra se korištenje za kojim se potreba pojavljuje od vremena do vremena”. Nigdje ne piše koliko je to sati dnevno niti tjedno. Doista, udruga koja planira neku javnu manifestaciju u vrijeme priprema ima znatno veću potrebu za prostorom, nego kada ta manifestacija prođe. Vremensko ograničenje u Ugovoru je autonomna odluka mjesne samouprave. No, ima li za nju opravdanja ako je prostor veći dio tjedna prazan, jer se inače ne smije koristiti? Sva prepiska čelnika prozvanih udruga s Vijećem mjesnog odbora vezana za “nedopušteno” korištenje prostorija koje ionako ne koristi nitko drugi, i takav birokratski i paternalističku odnos prema udrugama koje djeluju na području Grada Zagreba i Trešnjevke u skladu sa Zakonom, nije ništa drugo do treniranje strogoće.

UDRUGE U PREKRŠAJU

Udruge koriste prostor u pravilu kada za to imaju vremena njihovi članovi, od kojih neki studiraju, neki rade, a neki su umirovljeni. Međutim, svaka udruga ima svoj plan rada kojeg nastoji ostvariti i što joj je i zakonska obveza, ali po pravilima u mjesnom odboru to može biti samo i jedino u ta 4 sata kao da udruga ima i neki drugi radni prostor. Zar se neki rad, na primjer na znanstveno‑popularnoj izložbi ili manifestaciji može obaviti u 4 sata tjedno? Nema šanse! Pa gdje da se priprema, oblikovanje i izrada izložaka uopće radi? No, ne zaboravimo da u ovom istom gradu Zagrebu djeluju i udruge s puno više sloboda djelovanja, kojima su dodijeljene cijele zgrade i dobivaju obilnu financijsku potporu. I nitko im ne određuje da smiju raditi samo 4 sata tjedno! Toliko o ravnopravnosti i transparentnosti.

KAKO JE BILO PRIJE?

Udruge koje dodijeljene im prostorije koriste već više godina, do sada nisu imale takvih problema (iako su pravilnici bili isti) pa su radile na svojim projektima u skladu s mogućnostima, slobodnim vremenom i planovima rada. No, sad se pojedinim udrugama šalju prijeteći mailovi u kasnim noćnim satima što se može shvatiti samo kao mobbing i uznemiravanje.

DRUŠTVENA KORIST ILI ŠTETA?

Da je riječ o tvrtki koja nadzire radno vrijeme svojih zaposlenika, još bih to mogao shvatiti, ali ovdje je riječ o volonterima i umirovljenicima koji rade posve besplatno i bez financiranja od strane grada. Umjesto da ih se pohvali i nagradi za predani društveno koristan rad na području Trešnjevke, još im se i prijeti i dovodi ih se u neugodnost, što rezultira frustracijom umjesto entuzijazmom. Koliko je neka udruga društveno aktivna i koje je rezultate postigla (jedan od kriterija po kojem se prostorije u mjesnom odboru dodjeljuju na korištenje) lako je provjeriti jer su godišnji izvještaji o njihovom radu javno dostupni u Registru udruga.

GRAD I AKTIVISTI

Naravno, ne vjerujem da gospodin gradonačelnik ima išta s time, kad je i sam bio aktivist. No sada se po aktivistima i volonterima počelo opasno udarati. Kao da su se ogriješili UDBI. Zato bi se gradska uprava morala upoznati s ovakvim pojavama nedemokratskog obnašanja lokalne vlasti, i od toga distancirati.

ZAR JE BOLJE PRAZNO?

Apsurd je da se pojedinim udrugama prigovara zbog korištenja prostorija u kojima je korisnik samo jedna udruga, pa bi po logici stvari ta prostorija morala biti prazna, osim u trajanju od 4 sata tjedno koliko je pojedinoj udruzi odobreno. To je apsurd nad apsurdima! Zar je bolje da zjapi prazno, nego da se koristi za društveno koristan rad? Čini se da se na Trešnjevci traži afera samo radi afere, pa da si neki birokrat u njenom rješavanju prepozna cilj postojanja.

(NE)UDOBNOST PROSTORA

Također, valja naglasiti da u ove hladne zimske dane u tom prostoru ne radi grijanje, pa je “prekovremeno” korištenje hladnih prostorija u stvari žrtva, a ne gušt. Sanitarije u prostorijama Mjesnog odbora Antun Mihanović su u očajnom stanju, neko vrijeme je čak nedostajala i zahodska školjka! Prostorije i hodnik čiste sami korisnici, a njih ima podosta pa se vodi prava mala istraga tko je taj zlikovac koji ostavlja smeće umjesto da ga odnese svojoj kući iz zajedničkih prostorija u kojima postoje koševi, ali se ne zna tko bi ih morao isprazniti, pa i dalje tamo stoji. Grad Zagreb plaća taj prostor, i službe koje bi ga trebale održavati na dobrobit građana zbog kojih su mjesni odbori, nekadašnje mjesne zajednice i osnovani.

ZLOČIN I KAZNA

Kako čujem od pojedinih čelnika udruga koje koriste taj prostor u mjesnom odboru, zbog učestalog korištenja prostorija izvan odobrenog termina (u trajanju od sat‑dva, jedan do dva puta u trajanju “monitoringa”) tim se udrugama čak počelo prijetiti sankcijama! Sankcijama zato što nešto uopće rade, a ne samo pjevaju i vježbaju. Ne kažem da je pjevanje i vježbanje štetno ili nekorisno, nedaj Bože, nego da treba uvažavati različit karakter pa i načine rada pojedinih udruga. Nekima je možda dovoljno 4 sata tjedno da ispune svoj plan rada, ali nekima nipošto nije!

KAKO TO RADE DRUGI

Po saznanjima iz drugih mjesnih odbora, takva se praksa tamo ne provodi, pa se ne mogu oteti dojmu da je ovdje na djelu samovolja nekih pojedinaca ili grupa koje su nakon lokalnih izbora osjetili moć u svojim rukama pa ju iskaljuju na sugrađanima koji imaju drugog posla, a ne da nadziru ulaz u mjesni odbor da vide tko i kada ulazi i izlazi, a kako bi se već u petak navečer mogao poslati novi prijeteći mail na adresu nekog umirovljenika čelnika udruge! U čije ime? Grad Zagreb se ovakvim treniranjem strogoće na području Trešnjevke ne svrstava u prijateljsko okruženje za rad volontera i strukovnih udruga.

Poruka onima koji gaze male ljude; kad nekog nagazite ‑ budite sigurni da će dati glas od sebe. Ali ne za vas, nikad više!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon