WHO OBJAVIO NOVE PODATKE O BROJU SLUČAJEVA MAJMUNSKIH BOGINJA U SVIJETU

Tekst: Panopticum

Foto: Reuters

Ukupno 780 slučajeva majmunskih boginja potvrđenih laboratorijski prijavljeno je u 27 zemalja svijeta u kojima ta bolest nije endemska, priopćila je u nedjelju, 5. lipnja 2022. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), konstatirajući da je opasnost od nje na svjetskoj razini umjerena. Kako nadalje dodaje WHO, ovaj je broj sigurno podcijenjen zbog ograničenih epidemioloških informacija i “vrlo je vjerojatno da će i druge zemlje otkriti slučajeve te da će se dogoditi novo širenje virusa”.

Prema WHO, prijavljen je mali broj hospitalizacija, uz smještaj pacijenata u izolaciju. Zemlje u kojima bolest nije endemska, a prijavile su najviše slučajeva jesu Velika Britanija (207), Španjolska (156), Portugal (138), Kanada (58) i Njemačka (57). Prijavljeni su i slučajevi izvan Europe i Sjeverne Amerike – po jedan – u Argentini, Australiji, Maroku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iako je sadašnji rizik za ljudsko zdravlje i za širu javnost malen, rizik za javno zdravlje mogao bi se povećati ako se virus udomaći u neendemskim zemljama kao raširen ljudski patogeni agens, navodi UN-ova agencija u nedjeljnoj novoj procjeni o bolesti. WHO ocjenjuje da je opasnost na svjetskoj razini umjerena jer je ovo prvi put da se mnogi slučajevi i žarišta majmunskih boginja istodobno prijavljuju u neendemskim i u endemskim zemljama.

Kako završno navodi WHO, u neendemskim zemljama nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, za razliku od endemskih: Kameruna, Srednjoafričke Republike, Republike Konga, Demokratske Republike Konga, Liberije, Nigerije, Sijera Leonea, Gabona, Bjelokosne Obale i Gane, gdje je bolest pronađena samo kod životinja. U prvih sedam zemalja prijavljeno je 66 mrtvih u prvih pet mjeseci 2022. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon