VERBALNI SUKOB DVOJE AMERIČKIH PREDSJEDNIKA UŠAO U ZAVRŠNU FAZU

Tekst: Panopticum

Foto: CBS

Donald Trump je u subotu, 3. rujna 2022. na večernjem skupu pod nazivom “Spasite Ameriku” u gradu Wilkes-Barreu pred više od 10 tisuća svojih pristaša nazvao Joea Bidena “državnim neprijateljem” te pritom poručio da će “nečuvena zlouporaba zakona” proizvesti “reakciju kakvu nitko nikada nije vidio”. Prema napisima pojedinih američkih medija pred dvoranom je ostalo više od 10 tisuća ljudi koji nisu mogli ući na skup bivšeg predsjednika SAD-a.

Trump je govorio na predizborom skupu uoči izbora koji se održavaju u studenom 2022. na sredini predsjedničkog mandata, a na kojima bi Bidenovi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa. Iako Trump nije kandidat na tim izborima, Biden ih nastoji pretvoriti u referendum o svom prethodniku u pokušaju da zadrži mandate Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu.

Podsjetimo, u prvom nastupu u javnosti od FBI-eva pretresa njegova doma na Floridi 8. kolovoza 2022. Donald Trump je izjavio da je policijski pretres bio “izigravanje pravde” i upozorio da će proizvesti odgovor kakav nitko nikada nije vidio.

Naime, Trump je izjavom na posljednjem skupu uzvratio na Bidenov ovotjedni govor u Philadelphiji u kojem je trenutni predsjednik SAD rekao da njegov prethodnik i pristaše republikanaca “predstavljaju ekstremizam koji prijeti samim temeljima republike”.

Nadalje, Trump je također na skupu izjavio kako “republikanci u pokretu MAGA nisu ti koji pokušavaju potkopati našu demokraciju”. Osim toga, Donald Trump je više puta tvrdio da su predsjednički izbori 2020., koje je izgubio, bili namješteni te da je njegova stranka neutemeljene tvrdnje o prijevari glasača postavila kao središnji dio svoje platforme.

“Mi smo ti koji pokušavaju spasiti američku demokraciju, vrlo jednostavno. Opasnost za demokraciju dolazi od radikalne ljevice, a ne od desnice”, dodao je Trump.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon