VARIETY PROGLASIO DARU IZ JASENOVCA JEFTINOM POLITIČKOM PROPAGANDOM

Tekst: B. D.

Foto: Dandelion

Ugledni američki časopis “Variety” u ponedjeljak, 25. siječnja 2021. godine proglasio je srbijanski film “Dara iz Jasenovca”, inače kandidata za “Oscara”,  jeftinom političkom propagandom. Naime, Jay Weissberg, kritičar Varietyja, jednog od najutjecajnijih filmskih magazina na svijetu, osvrnuo se na film Predraga Antonijevića s retoričkim pitanjem – “Nije li već krajnje vrijeme za ozbiljnu diskusiju o tome zašto postoji toliko filmova o Holokaustu?

U svom osvrtu Weissberg konstatira kako je neupitno da neki od filmova zadovoljavaju potrebe toga da ‘nikad ne zaboravimo’, ali previše je onih koji postoje jer je tržište dokazalo da se Holokaust prodaje. Filmovi koji spadaju u potonju kategoriju trivijaliziraju dok istovremeno postoje i podgrupe onih koji u svoje cinično shvaćanje tržišta ubacuju još jedan problematičan cilj, a to je da koriste pogrom kako bi pogurali agendu koja ima malo toga zajedničkog s razumijevanjem nepojmljivog. Dokaz kukavičluka Holokaust industrije jest to da je film “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, neprikriveni primjer srpske nacionalističke propagande, pronašao distributere izvan domovine. Još manje iznenađuje to da je prijavljen kao kandidat za Oscara, zaključuje filmski kritičar Varietyja.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon