U ZAGREBAČKIM ŠKOLAMA KREĆU VJEŽBE ZA UČENIKE U SLUČAJU POTRESA

Tekst: R. F.

Foto: XIII Gimnazija Zagreb

S približavanjem ponedjeljka, 18. siječnja 2021. kada učenici ponovno trebaju krenuti u škole, osim s koronavirusom raste zabrinutost roditelja i zbog mogućnosti da djeca potres traumatično dožive u starijim školama koje nisu dovoljno dobro seizmički građene. Zbog toga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i zagrebački Gradski ured za obrazovanje donio odluku kojom će u zagrebačkim školama početi vježbe evakuacije u slučaju potresa. Osim njih i Ravnateljstvo civilne zaštite radi na tome s Agencijom za odgoj i obrazovanje. U tom postupanju ravnatelji i nastavnici zagrebačkih škola bi trebali djeci objasniti da živimo u okruženju kojima prijete različite katastrofe, a u slučaju potresa objasniti i vježbati kako planski napustiti ugroženi prostor.

Inače, prema dostupnim informacijama iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama (UHS) Grada Zagreba traženo je još prije 12 godina  da se te vježbe rade svake godine barem jednom tijekom školske godine kao i da se točno odrede pravci evakuacije u slučaju potresa. Međutim prijedlozi UHS-a su ignorirani a svi pokušaji da se to sprovede u planu nastavne godine ostali su samo mrtvo slovo na papiru.

Evakuacija iz škola, tvrtki, velikih trgovina i sredstava javnog prijevoza se treba uvježbati, i to višekratno. Naime, takav sustav imaju i neke razvijenije države od Hrvatske, pa nije na odmet ugledati se na njih. Nakon posljednjih hazarda s potresima u Hrvatskoj treba educirati školsku djecu, ali i studente, u pružanju prve pomoći, uvježbavati podizanje i organiziranje šator-naselja i života u novim okolnostima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon