KAKO SE PONAŠATI ZA VRIJEME POTRESA?

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: ProGEO-Hrvatska

Potresi su nas ovih dana doslovce stresli, i pokazalo se da mnogi ne znaju kako postupiti, što učiniti, a što nipošto ne učiniti. O ispravnom postupanju svakog od nas ovisi naša sigurnost, ali može ovisiti i sigurnost ljudi oko nas. Zato se u mnogim državama mnogo pažnje polaže u edukaciju i uvježbavanje ispravnih postupaka, na poslu, u školi, u domovima. Pa što učiniti kad nas potres zatekne u kući ili vozilu?

18 ZAPOVJEDI

* Ako vas potres zatekne u kući, domu ili na radnom mjestu, nastojte zadržati prisebnost. Iako su strah i šok uobičajene ljudske reakcije na iznenadnu trešnju i buku koja ju prati, treba izbjeći paniku.

* Nastojte se odmah skloniti od velikog namještaja kao što su police s knjigama ili posuđem, ormari. Stanite pod najbliži dovratak (“štok”) ili se sklonite pod stol kako bi se zaštitili od padajućih predmeta s polica i ormara. Najbolje je unaprijed upoznati sigurna mjesta u stanu ili zgradi. Sigurna mjesta su dovratak i stolovi. Opasna mjesta su: liftovi, stubišta, balkoni, vanjski zidovi, blizina krupnog namještaja, blizina nepričvršćenog namještaja, podnožje zgrade, podrumi, velike dvorane.

* Ako se nalazite u kuhinji odmah ugasite štednjak, posebno ako je plinski. Zatvorite ventil za plin da spriječite istjecanje iz oštećenih instalacija ili trošila. Zatvorite ventil za vodu. Najbolje je unaprijed otkriti gdje se nalaze ventili i sklopke za struju.

* Ako ste u prostoriji s djecom sklonite se pod stol zajedno s njima da im pružite zaštitu.

* U školama se djeca trebaju skloniti pod školske klupe.

* Udaljite se od prozora, nemojte promatrati što se na ulici događa, nemojte izlaziti na balkon!

* Ostanite u zaklonu tijekom cijelog trajanja trešnje. Nemojte odmah bježati na hodnik ili iz zgrade! Potres će sigurno izazvati rušenje dimnjaka, padanje crjepova ili urušavanje fasada, i to je pogibelj za sve koji tijekom potresa pokušavaju pobjeći iz zgrade.

* Ako se nalazite u poslovnoj zgradi ili hotelu, nastojte ostati u zaklonu sve dok se trešnja ne smiri. Iz nebodera se često ne može izaći dok traje trešnja, jer se vrata automatski zaključavaju. Zato pričekajte da se vrata otvore.

* Kada se sve smiri, nastojte brzo napustiti zgradu, ali nemojte trčati. Vjerojatno će nestati električne energije, pa će vidljivost na hodniku biti slaba.

* Nemojte gubiti vrijeme na sakupljanje vrijednih stvari. Izađite samo s odjećom koju imate na sebi ili koja vam je pri ruci. Svakako ponesite cipele, makar ih obukli vani. Ponesite osobne dokumente i lijekove koje koristite. Najbolje ih je imati unaprijed pripremljene u torbi za slučaj potrebe da se kuća ili stan napusti. U torbu s lijekovima stavite, bocu vode i nešto hrane, čokoladu.

* Dizala ne smijete koristiti! Više katove napustite stubištem, ali ne smijete požurivati ljude ispred sebe jer mogu pasti i ozlijediti se. Potres može oslabiti ili čak urušiti stubište pa se njime morate spuštati oprezno.

* Nakon napuštanja zgrade ostavite ulazna vrata otvorena, posebno ako imaju električnu bravu, kako bi se u nju moglo ući i kada nestane struje.

* Nakon napuštanja zgrade morate se od nje udaljiti najmanje na udaljenost koja odgovara njenoj visini, ili još dalje, jer to je doseg krhotina koje s nje mogu padati.

* Nipošto se nemojte vraćati po zaboravljene stvari u kuću ili stan jer nakon prvog udara redovito slijedi drugi koji može biti jednako snažan kao i prvi, pa će sigurno izazvati nova oštećenja zgrade, a možda i urušavanje.

* Odmah pomozite ozlijeđenima, do dolaska pomoći može proći puno vremena. Ljude u šoku treba utopliti. Odmah javite vatrogascima ili drugim hitnim službama gdje se nalazite i kakvo je stanje ozlijeđenih. Pratite obavijesti na lokalnom radiju.

* Vjerojatno će se prekinuti telefonija i Internet, pa nastojte čim manje koristiti mobilni telefon. Telefonska mreža je u tim situacijama oštećena ili preopterećena. Ako se javljate svojoj obitelji, neka je razgovor čim kraći. Nemojte prepričavati svoj doživljaj potresa, jer time samo opterećujete mrežu i trošite bateriju koju nećete imati gdje napuniti.

* Nemojte obilaziti grad i pregledavati štete. U slučaju novog udara i novih urušavanja možda se nećete moći vratiti nazad, a možete pritom i stradati.

* Nemojte napuštati mjesto na koje ste se sklonili sve dok vam to ne nalože spasilačke službe i upute vas u prihvatni centar ili u privremeni smještaj.

* Ako se nalazite u vozilu, na prvi znak potresa, a to može biti njihanje prometnih znakova, žica, ili loše “držanje” auta na cesti, odmah stanite sa strane i ostanite u vozilu. Izbjegnite stajanje u blizini zgrada, ispod mostova i nadvožnjaka. Parkirajte na otvorenom prostoru. Osigurajte prolaz za sanitetska i vatrogasna vozila.

* Ako ste zarobljeni u ruševinama ne palite šibice ili upaljače, premda će biti oko vas mrak. Nastojte se ne kretati, zaštitite lice maskom ili maramicom da ne udišete prašinu. Pokušajte ostati pribrani. Spasavatelje dozivajte lupanjem po cijevima ili zidu. Ako nikoga ne čujete, nemojte vikati.

ZADRŽITE OBITELJ NA OKUPU

Nakon potresa proći će mnogo vremena dok se situacija dovoljno ne smiri kako biste se mogli vratiti u stan ili kuću. Do tada nastojte održati obitelj na okupu, ili održavajte s njima kontakt da znate gdje se nalaze. Zapišite si adrese i telefonske brojeve članova obitelji, kako bi ih mogli kontaktirati u vaše ime oni koji to mogu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon