U VARAŽDINU OTVORENA NOVA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Tekst: I. H. L.

Foto: Grad Varaždin

Nakon dugih 183 godine u Varaždinu je u ponedjeljak, 26. travnja 2021. na Franjevačkom trgu u palači Ritz, bivšoj Varteksovoj robnoj kući otvorena nova Gradska knjižnica i čitaonica. Svečanom otvorenju, uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Ivana Čehoka, njegove zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu, prisustvovali su i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Damir Habijan, saborski zastupnik Anđelko Stričak, projektantica Gordana Nuić, pročelnica Konzervatorskog odjela Vesna Pascuttini-Juraga.

Nova zgrada Gradske knjižnice trajno je riješila dugogodišnje prostorne probleme, a s novim sadržajima i aktivnostima postat će centar okupljanja građana svih dobnih skupina i afiniteta. Inače, knjižnica je dostupna osobama s invaliditetom, ima kutak za slabovidne, studijsku čitaonicu, spremišta, mjesta za čekanje, čitanje i odmor, mjesta za predavanja, prezentacije i izložbe, a također i nove mrežne stranice prilagođene slabovidnim osobama i osobama s disleksijom.

Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin, središnja je narodna knjižnica u Varaždinskoj županiji. Knjižnica ima više od 267.000 jedinica raznovrsne knjižne i ne knjižne građe te danas djeluje na tri lokacije s ukupno 1.388 m2 u kojima se odvija cjelokupna djelatnost.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok nije krio zadovoljstvo s novim prostorima u kojima će se širiti bogatstvo pisane riječi dok je hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila kako je 2021. godinu Vlada RH proglasila godinom čitanja te kako je to najljepši način u kojem svjedočimo ovakvom važnom događaju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon