U SARAJEVU ODRŽANO EKSTRADICIJSKO ROČIŠTE DRAGANU STIPIĆU

Tekst: B. D.

Foto: Nacional

Dok Sabor RH i cijelu Hrvatsku trese političko-korupcijska afera “Krš-Pađene” na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu 4. studenog 2020. godine održano je ročište povodom dostavljene ekstradicijske zamolbe Republike Hrvatske i utvrđivanja pretpostavki za izručenje Dragana Stipića, izvršnog direktora tvrtke Lager iz Posušja čiji je vlasnik Milenko Bašić. Prema zaprimljenom službenom obrazloženju Ureda za odnose s javnošću Suda BiH, odluka Suda biti će dostupna javnosti kada je zaprime sve strane u postupku. Osim Stipiću, kojem je ekstradicijski postupak u tijeku, Izvanraspravno vijeće suda Bosne i Hercegovine donijelo je još 14. listopada 2020. nepravomoćno rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim tijelima Republike Hrvatske Milenka Bašića, inače drugoosumnjičenog u uskočkom predmetu “Vjetroelektrane” u kojemu status prvoosumnjičene ima Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Nadalje, Sud BiH je također 4. studenog 2020. godine u istom postupku izručenja Dragana Stipića, a koji se vodi pod poslovnim brojem S1 3 K 036226 20 Eks, i to po međunarodnoj difuznoj tjeralici NCB Interopola iz Zagreba u postupku redovne kontrole opravdanosti daljeg trajanja mjera zabrane prema Draganu Stipiću, donio rješenje kojim je utvrdio da i dalje postoji potreba za primjenom mjera zabrane kretanja, određenih rješenjem Suda BiH od 24. lipnja 2020. godine, koje je preinačeno rješenjem od 1. srpnja 2020. godine i to: zabrana putovanja, po osnovu članka 126. stav 2. ZKP-a BiH, tako da se Draganu Stipiću zabranjuje napuštanje teritorija BiH do nove odluke Suda što podrazumijeva privremeno oduzimanje Stipićevih putnih isprava uz zabranu izdavanja novih kao i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH. U skladu sa člankom 126.a. stav 1. točka d) ZKP BiH,  Draganu Stipiću se određuje i mjera povremenog javljanja državnom tijelu jednom tjedno.

Kako dalje u svom dopisu navodi Sud BiH, izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a najduže do okončanja ekstradicijskog postupka ili drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca od donošenja posljednjeg rješenja o mjerama zabrane. Sud je Stipića posebno upozorio da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu sa svim izrečenim mjerama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon