“MILENI” PRED IZRUČENJEM HRVATSKOJ?

Tekst: R. F.

Foto: HRT / www.najmenadzer.com / Panopticum

Izvanraspravno vijeće suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijelo je još 14. listopada 2020. nepravomoćnu odluku kojom je dopustilo izručenje Hrvatskoj Milenka Bašića, poznatijeg u široj javnosti BiH pod nadimkom “Mileni”, inače drugoosumnjičenog u predmetu “Vjetroelektrane” u kojemu status prvoosumnjičene ima Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave. Kako su mediji u BiH i u Hrvatskoj već izvjestili, sud BiH je donio rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Milenka Bašića pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Osim Bašića, BiH sud će odlučivati o izručenju Republici Hrvatskoj i direktora Bašićevih tvrtki u BiH, Dragana Stipića, i to na ročištu zakazanom za 23. listopada 2020. godine.

Sukladno zakonu Milenko Bašić ima pravo žalbe na donešenu odluku suda u BiH koju će svakako koristiti. Međutim, ukoliko trenutna sudska odluka postane pravomoćna, konačnu riječ o tome hoće li on biti izručen Hrvatskoj ili ne, imat će ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša.

LOCIRATI, UHITITI, TRANSFERIRATI – MOGUĆI RAZLOZI IZRUČENJA

Prema neslužbenim izvorima iz BiH pravosuđa kao i u dijelu diplomatskog zbora akreditiranog u Sarajevu, Milenko Bašić bi mogao biti nakon što je lociran i već uhićen pa pušten, ponovo biti uhićen i transferiran na suđenje u Hrvatsku.

Za to postoji više razloga. Naime, zbog Bašićeve upletenosti u preuzimanje energetske tvrtke C.E.M.P. od austrijskih kompanija Bewag i Verbunt 2012. godine, a koju je 2003. utemeljila Republika Austrija s namjerom da se upusti u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na području Mediterana i Panonije, istražna tijela EU su posebno zainteresirana da rasvjetle korupcijski model po kojem su austrijanci bili opstruirani dugi niz godina i nisu uspjeli razviti projekte u Hrvatskoj dok je Bašiću to vrlo elegantno pošlo za rukom pri čemu je čak promjenjena i zakonska regulativa u cijeni otkupa struje u Hrvatskoj i to u posljednjim satima vladavine SDP-a i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Dakle, kada su u pitanju njegovi investicijski projekti, Milenko Bašić je imao na raspolaganju sve poluge u izvršnoj vlasti i u pojedinim hrvatskim institucijama u svojim rukama. Obzirom da Bašić nije politički aktivan odluke koje je politika donosila u njegovu korist ukazuju da je sve poslovne rezultate postizao podmazivanjem novcem, dakle koruptivnim radnjama.

Stoga je, zasad, nesporno da USKOK Milenka Bašića tereti da je počinio kazneno djelo davanja mita za trgovanje utjecajem iz članka 296. stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

POLITIČKA KORUPCIJSKA HOBOTNICA

Preuzimanjem tvrtke C.E.M.P. 2012. godine Lager poduzetnika Milenka Bašića preuzeo je od austrijanaca četiri velika razvojna projekta obnovljivih izvora energije u Dalmaciji. Osim vjetroparka Krš-Pađene, riječ je bila o projektima vjetroelektrana Žujino polje između Knina i Gračaca, Vučje polje iznad Peruče i Ravno na Dinari, čija je ukupna vrijednost bila veća od 4,5 milijardi kuna ili 600 milijuna eura.

Bude li Milenko Bašić transferiran u Hrvatsku i pritvoren u istražnom zatvoru zagrebačkog Remetinca poput već pritvaranog brata Inje, te počne li pjevati po notama USKOK-a, mogla bi tom prilikom biti rasvjetljena zanimljiva korupcijska politička hobotnica čiji krakovi sigurno vode preko pokojnog Krešimira Milanovića do bivšeg premijera, sada predsjednika RH, Zorana Milanovića. Moguća nervoza prisutna posljednjih mjeseci kod predsjednika RH, a koju spominju u nekoliko navrata pojedini hrvatski mediji, mogla bi biti uzrokovana upravo ovim problemom. U takvom mogućem kaznenom scenariju bedastoće i način krađe državnog novca u slučaju Tomislava Sauche putem fantomskih putnih naloga biti će tek kokošarenje naspram izuzetno teške energetske prevare koju je uglazbio Sauchin tadašnji šef na prijedlog svog koalicijskog partnera iz HNS-a. Izručenju Republici Hrvatskoj može se nadati i direktor Bašićevih tvrtki u BiH, Dragan Stipić koji se također nalazi na aktivnoj potjernici USKOK-a.

REZERVIRAO ODVJETNICU ZA ZASTUPANJE U RH

U tu svrhu “Mileni” je već rezervirao, dakle osigurao jednu od ponajboljih odvjetnica za kazneno pravo u RH – Jadranku Sloković, koja će ga zastupati pred hrvatskim pravosudnim tijelima ukoliko dođe do kaznenog postupka u Republici Hrvatskoj.

Da podsjetimo, Hrvatska policija u svibnju 2020. je provela veliku akciju na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca te privela niz državnih dužnosnika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminala s obilježjima korupcije, davanja i primanja mita.

Uz Josipu Rimac tada su uhićeni i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, načelnica općine Gračac Nataša Turbić, voditelj ispostave Hrvatskih šuma u Splitu Ivan Melvan, te Ružica Njavro, tajnica ureda ministra poljoprivrede.

Osim spomenutih, a zbog sumnje u neregularnosti oko gradnje vjetroelektrana na području Knina i Gračaca na snazi je tjeralica za Milenkom Bašićem koji je vlasnik tvrtki C.E.M.P. i Lager i investitor u Krš-Pađene, najveću vjetroelektranu u ovom dijelu Europe.

Slučajno ili ne, u vjetropark Krš-Pađene Bašićeva je grupacija Lager uložila oko 900 milijuna kuna vlastitih sredstava, bez ijednog bankarskog kredita.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon