U SARAJEVU ODGOĐENO EKSTRADICIJSKO ROČIŠTE DRAGANU STIPIĆU

Tekst: B. D.

Foto: Ljubuški.info/HGK

Iz medijskih najava 23. listopada 2020. godine Sud Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu trebao je na ekstradicijskom ročištu odlučivati o izručenju Republici Hrvatskoj Dragana Stipića, izvršnog direktora tvrtke Lager iz Posušja čiji je većinski vlasnik Milenko Bašić. Pregledom službenih internetskih stranica suda te zaprimljenoj obavijesti Ureda za odnose s javnošću BiH suda, ročište u predmetu Dragana Stipića koji se vodi pod poslovnim brojem – S1 3 K 036226 20 Eks, a koje je bilo planirano za 23. listopada 2020. godine odgođeno je na zahtjev Stipićevog odvjetnika. Prema zaprimljenoj službenoj obavijesti Suda Bosne i Hercegovine putem elektronske pošte novo ročište na kojem će se odlučivati o izručenju Dragana Stipića Republici Hrvatskoj temeljem tjeralice zagrebačkog USKOK-a zakazano je za 4. studenog 2020. godine.

U slučaju da sud Bosne i Hercegovine donese odluku kojom dopušta izručenje Dragana Stipića Hrvatskoj, inače trećeosumnjičenog u predmetu “Vjetroelektrane”, tada, sukladno zakonu, na moguće nepravomoćno sudsko rješenje Stipić ima pravo žalbe. Međutim, ukoliko sudska odluka postane pravomoćna, konačnu riječ o tome hoće li Dragan Stipić biti izručen Hrvatskoj ili ne, imat će ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša.

Da podsjetimo, osim Stipiću kojem je ekstradicijsko suđenje u tijeku, Izvanraspravno vijeće suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijelo je još 14. listopada 2020. nepravomoćnu odluku, tj. rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim tijelima Republike Hrvatske Milenka Bašića, inače drugoosumnjičenog u predmetu “Vjetroelektrane” u kojemu status prvoosumnjičene ima Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave. Naime, Milenka Bašića i Dragana Stipića USKOK tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki C.E.M.P. pri dobivanju dozvola za vjetroelektranu Krš-Pađene. I Stipić i Bašić uz državljanstvo BiH, državljani su i Republike Hrvatske.

Slučajno ili ne, krajem 2017. godine tvrtka Lager iz Posušja je potpisala sporazum o realizaciji projekta termoelektrane u BiH, vrijedan preko 500 milijuna eura. Na tragu toga kao i većih ulaganja RH u BiH je početkom 2018. godine u Mostaru potpisan Sporazum o Suradnji HGK, Gospodarske komore Federacije BiH i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nekoliko dana prije toga, točnije 5. travnja 2018. godine predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović svečano je otvorio Ured HGK u Sarajevu u sklopu Veleposlanstva RH u BiH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon