U RIJEČKOM KORTILU OTVORENA IZLOŽBA “PUTOVANJE KROZ VOZNE REDOVE”

Tekst:  A. Bernard

Foto: HŽM

U sklopu posebnog programa 5. History Film Festivala po nazivom Film i željeznica u vremenu od 7. do 18. rujna 2021. godine u riječkoj Galeriji Kortil otvorena je izložba u tri cjeline zajedničkog naziva “Putovanje kroz vozne redove”.

Izložba je nastala u suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o. – Hrvatskog željezničkog muzeja, umjetničke organizacije Istra film i galerije Kortil. Hrvatski željeznički muzej kao jedini nacionalni željeznički muzej u Hrvatskoj koji čuva baštinu željezničkog prometnog sustava sudjeluje s tri izložbene cjeline koje nas svojom tematikom u Europskoj godini željeznice vode kroz muzejske zbirke i povijest željeznice približujući nam željezničku kulturnu baštinu.

Prva izložbena cjelina zbirkom voznih redova vodi posjetitelje na putovanje vlakom iz Zagreba prema Beču, zatim iz Budimpešte preko Zagreba do Rijeke, od Beča do Opatije, te od Budimpešte do Rijeke i dalje parobrodom prema jugu.

Druga izložbena cjelina prati putovanje prugom od Zagreba do Splita, točnije dionicom pruge Ogulin/Oštarije-Plaški-Vrhovine koja jednim dijelom slijedi granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera gdje su u čarobnoj ljepoti prirode tada otkrivene Cerovečke pećine. Pruga je građena u periodu Prvog svjetskog rata.

Treća izložbena cjelina pod nazivom “Vlak slobode – 25 godina poslije”, nastala je u suradnji tri muzeja: Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Muzeja grada Splita i Hrvatskog željezničkog muzeja, a donosi atmosferu događaja kojim je nakon četiri godine, jednog mjeseca i dva dana 26. kolovoza 1995. godine ponovno uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita.

Osim toga, u izložbenom prostoru također će se moći pogledati virtualne izložbe: A Journey Through Timetables i Pruga Prvog svjetskog rata uz koju se nalaze i tri video uratka: Sto godina nakon, Vlakom kroz prirodu i Lokomotiva.

Radno vrijeme galerije Kortil radnim danom je od 10 do 13 i od 17 do 20 sati a subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon