U RIJECI ZAVRŠILA LJETNA ŠKOLA KEMIJE

Tekst: Panopticum

Foto: Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Posljednjeg dana mjeseca kolovoza 2023. godine i posljednjeg tjedna ljetnih praznika u Rijeci je završila Ljetna škola kemije za srednjoškolce, dok je nakon toga na Kampusu počela treća Ljetna škola kemije za studente. U sklopu tog jedinstvenog programa u Hrvatskoj učenici su programom bili dio dana na predavanjima a dio na vježbama u laboratoriju te posjetili riječku rafineriju nafte.

Povodom toga, ponajbolji mladi kemičari iz cijele Hrvatske posjećuju Rijeku, a ove godine najviše ih je bilo iz Koprivnice i Čakovca. Naime, zbog velikog interesa učenika mora se raditi selekcija, a glavni kriterij za mjesto u školi kemije je sudjelovanje na nekom od natjecanja.

Ove godine Škola kemije u Rijeci poprimila je i međunarodni karakter zbog predavača sa Sveučilišta Cambridge. Riječ je o studentima koji su održali predavanja na engleskom jeziku. Osim njih, predavanja su održali i predavači s Instituta »Ruđer Bošković«, riječkog Odjela za biotehnologiju te iz zagrebačke Udruge PROGeo Hrvatska.

Koliko je Ljetna škola kemije popularna među učenicima, najbolje ilustrira činjenica da se nemali broj njih iz godine u godinu vraća u Rijeku, a oni koji su se za program odlučili prvi put, najčešće dolaze zbog preporuke prijatelja. Međutim, među njima ima i veterana Ljetne škole kemije poput učenika Prve sušačke hrvatske gimnazije Anja Žiganto jer ove godine taj program pohađaju već četvrti put.

Svake godine uz Ljetnu, organizira se i Zimska škola kemije, a program je, sadržajno i programski više nego zanimljiv. Osim toga, program je za sve učenike besplatan.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon