U NSK OTVORENA IZLOŽBA O VATROSLAVU LISINSKOM

Tekst: D. S.

Foto: NSK

U povodu 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 5. studenog 2019. je otvorena izložba koja kroz pregled građe čuvane u fundusu NSK nastoji ukazati na važnost autorova opusa u kontekstu hrvatske glazbene baštine. Izložba će biti otvorena do 13. studenoga 2019.
Autorice izložbe ‘Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja’  su voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK Tatjana Mihalić i voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK Irena Galić Bešker. Građa prikazana izložbom isključivi je dio fundusa NSK, a obuhvaća izvornu građu, autografe ili rukopisne prijepise skladbi, dokumente i tekstove, te tiskanu građu, monografske publikacije, uključujući libreta, notna i zvučna izdanja, vizualnu građu u obliku plakata i ilustracija, kao i tekstove i priloge objavljene u periodičkim publikacijama.
Kao poseban eksponat na izložbi izdvaja se originalna gramofonska ploča iz 1909., s ljubavnom romansom ‘Zorko moja’ iz opere ‘Porin’, prva takva koja nosi djelo Vatroslava Lisinskog, a u izvedbi opernoga pjevača Ernesta Cammarotte.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon