U KRKU OSNOVAN OGRANAK MATICE HRVATSKE

Tekst: M. H./Panopticum

Foto: M. Kirinčić

Na otoku Krku, koji je zbog bogatstva kulturne baštine prozvan kolijevkom glagoljice, u rodnome mjestu Bašćanske ploče – krsnoga lista hrvatskoga naroda, u srijedu, 23. lipnja 2021. godine osnovan je Ogranak Matice hrvatske u Krku. Da podsjetimo, još 1842. godine, kada je osnovana Matica hrvatska, u Krku je osnovana prva javna knjižnica.

Osnivačkoj je skupštini prisustvovalo svih šesnaest matičara s cijeloga otoka Krka, članovi Inicijativnog odbora te gosti iz Matice hrvatske – predsjednik MH Stipe Botica, glavni tajnik MH Zorislav Lukić, književni tajnik MH Božidar Petrač i glavni urednik časopisa Vijenac – književni list za umjetnost, kulturu i znanost Goran Galić te u ime Grada Krka gradonačelnik Darijo Vasilić.

Na Osnivačkoj skupštini izabrana su radna tijela skupštine, usvojena su Pravila Ogranka Matice hrvatske u Krku te su jednoglasno prihvaćene sve donesene odluke. Za predsjednicu je izabrana Gordija Marijan, za potpredsjednika Petar Kopanica, a za tajnicu Gordana Gržetić. U Predsjedništvo su izabrani i Mirjana Komadina Mergl i Milovan Kirinčić. Likvidator je Grad Krk, a u Nadzorni odbor izabrani su Darko Fanuko, Rado Žic i Tvrtko Božić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon