U ISTRAZI EPPO DONESENE PRESUDE ZBOG KRIJUMČARENJA MILIJUNA CIGARETA U HRVATSKOJ

Tekst: EPPO/Panopticum

Foto: L. Hoffmann

U srijedu, 10. svibnja 2023., Županijski sud u Zagrebu donio je presudu kojom je troje okrivljenika (prvookrivljeni, drugookrivljeni i petookrivljeni iz optužnice) proglašeno krivima zbog navedenih kaznenih djela. Kao što je već poznato, u siječnju ove godine Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv šest okrivljenika zbog utaje poreza ili carine, nedozvoljene trgovine cigaretama i davanja mita, počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Prema službenom priopćenju EPPO prvookrivljenome i drugookrivljenome izrečena je kazna zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, time da im je izrečena djelomična uvjetna osuda, na način da im je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci. Preostala zatvorska kazna od jedne godine i šest mjeseci neće se izvršiti ako u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Petookrivljenome je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, time da mu je izrečena djelomična uvjetna osuda na način da mu je izrečena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Preostala zatvorska kazna od jedne godine neće se izvršiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Svo troje okrivljenika obvezano je naknaditi štetu koju su prouzročili proračunu EU i proračunu Republike Hrvatske. Prije donošenje presude uplatili su dio naknade štete u iznosu od 150.000 eura, dok su preostali iznos 3,07 milijuna eura dužni platiti u roku od pet godina. Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka budući da je svo troje okrivljenika u cijelosti priznalo počinjenje kaznenih djela. U odnosu na ostale okrivljenike, postupak se nastavlja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon