TZAH COHEN: NETOČNE I ZLONAMJERNE OBJAVE

Tekst: Panopticum

Foto: LIPA MEIR & CO. / Z. H. / JL

U ponedjeljak, 5. listopada 2020. uredništvo portala Panopticum zaprimilo je putem elektronske pošte dopis odvjetnika Tzah Cohena pod poslovnim brojem 9886 iz izraelskog odvjetničkog ureda LIPA MEIR & CO. iz Tel Aviva. U zastupanju svog klijenta, gospodina Aarona Frenkela, poznatog poduzetnika, filantropa i hrvatskog počasnog konzula u Jeruzalemu, odvjetnik Tzah Cohen dostavio je dopise na hrvatskom i engleskom jeziku koje potpisuje partner odvjetničkog ureda LIPA MEIR & CO., odvjetnik Erez Dar-Lulu, a koje u cijelosti i bez kraćenja objavljujemo u nastavku teksta, i to kako slijedi:

October 5, 2020

File Number: 9886

Panopticum

Berislavićeva 2, Zagreb

Hrvatska                                                                                                      Preko maila

Poštovana / Poštovani,

Predmet: Netočne i napadačke izjave objavljene na web portalu „Panopticum“

Obraćajući se u ime našeg klijenta, gospodina Aarona Frenkela (dalje: “g. Frenkel”), želimo Vam skrenuti pažnju na predmet ovog dopisa kako slijedi:

1. Prije svega primite na znanje da je g. Frenkel poznati poduzetnik i filantropist koji izdašno pomaže i donira mnoge obrazovne, zdravstvene i druge institucije u iznosima koji na godišnjem nivou izose nekolîko milijuna dolara.

2. Sukladno navedenom g. Frenkel ulaže i značajne napore radi održavanja svoje dobre reputacije i imena.

3. G. Frenkel je nedavno saznao da je dana 4. 3. 2019. godine na vašem web portalu „Panopticum.hr“ (dalje: “web portal”), objavljen članak pod nazivom “Tajne dubrovačkog golfa: name “KAMO IDE BAUŠTELA NA SRĐU?“ (dalje: “Članak”), koji sadrži napadačke i netočne izjave o njemu, koje na klevetnički način iznose tvrdnje koje štete njegovom imenu i reputaciji.

Članak, primjerice povezuje g. Frenkela, sa poljskim korupcijskim skandalom u vezi bivšeg poljskog predsjednika Aleksandra Kwasniewskog te sa navodnim „medunarodnim skandalom oko trgovine oružjem“ u vezi kupnje zrakoplova Ilyushin. Citiriajući Članak:

“… Medutim, te iste godine u ožujku izbio je u Poljskoj  korupcijski skandal u kojem je prozvan bivši predsjednik Aleksander Kwasniewski. Riječ je o u Europi poznatom slučaju koji je počeo uhićenjem poljskog poduzetnika i lobista, pripadnika jet seta Mareka Dochnala. Glavni akteri afere uz Kwasniewskog i Dochnala bili su Aleksandar Schneider  i Aaron Frenkel kao i poljska podružnica Frankelove tvrtke Loyd’s Investment…

Još 2005. godine, i to nakon što se oženio za Maju Brinar, aktualni hrvatski konzul u Jeruzalemu postao je zvijezda međunarodnog skandala s trgovinom oružjem na relaciji Rumunjska-Izrael-Kina-Indija. Naime, detektivi najelitnije izraelske policijske postrojbe uhitili su partnera Aarona Frenkela, šefa IAI-ja, Moshe Kereta, zbog sumnjivih poslova s dvojcem Frenkel—Aviram: kupnje zrakoplova Iljušin, planova za isporuku zrakoplova Phalcon Kini, a što su stopirale SAD (isto kao i u hrvatskom slučaju s F-16), pa su završili u Indiji. Istragom su obuhvaćeni svi poslovi isporuke oružja Frenkela i Avirama u Rumunjskoj, Azerbejdžanu i Afganistanu.”

Poveznica na članak: https://panopticum.hr/kamo-ide-baustela-na-srdu/

4. Navedeni navodi i sugestije nemaju nikakvih temelja, te su uz dužno poštovanje zle i nečuvene laži.

5. Prvenstveno i jasno, g. Frenkel sasvim sigurno NIJE trgovac oružjem niti je ikada bio, sve što g. Frenkel ikada bio i što jest, je poštovani i legitimni poduzetnik. Suprotno onome što se navodi u Članku, g. Frenkel nikada nije radio sa oružjem niti je ikada bio uključen u „međunarodni skandal“ kako se opisuje u Članku. Istina je da je g. Frenkel od strane IAI bio pozvan da savjetuje, i to samo savjetuje, u vezi posla sa ruskom vladom, a koji je u to vrijeme bio „zapeo“.

IAI je pristupila g. Frenkelu sa tom svrhom s obzirom da je on u to vrijeme imao vrlo dobre radne odnose sa ruskim predstavnicima. Tek toliko da se zna, taj ”posao” odnosio se na kupnju ruskog civilnog zrakoplova (Ilyushin).

6. Tek toliko da se zna, istraga koja se spominje u Članku, u vezi posla sa zrakoplovom  Ilyushin, je očistila sve sumnje sa imena g. Frenkela, odnosno nije otkrivena nikakva korupcija nije je pokrenut bilo kakav postupak. Nedvojbeno je da u tom smislu Članak nezakonito kleveće ime g. Frenkela.

7. Nadalje, g. Frenkel nikada nije bio involviran u bilo koju ilegalnu aktivnost, a sasvim sigumo nikada u prošlosti nije bio optužen za bilo kakav prekršaj. Članak implicira da je g. Frenkel imao više sukoba sa zakonom, ali istovremeno pruža samo djelomične informacije te nikakve dokaze.

8. Isto se odnosi i na ,,poljski skandal“ koji se opisuje u Članku. Članak nastoji povezati g. Frenkela sa aferom koja se dogodila u Poljskoj prije mnogo godina, ali zapravo takva povezanost ne postoji, a g. Frenkel nije imao nikakvih poveznica sa navodnom korupcijom. Ime g. Frenkela je lažno povezano sa navedenom aferom još na njezinom početku, a iako je istraga pokazala kako on nije imao nikakve veze sa navodnom aferom, još uvijek se mogu pronaći objave koje nastoje povezati ime g. Frenkela sa tom aferom.

9. Ne treba niti spominjati, da ovakve nepravedne i neutemeljene tvrdnje, bacaju ljagu na ime g. Frenkela i njegovu neukaljanu reputaciju, pri čemu mu nanose štetu ne samo na osobnom već i na poslovnom planu, koja se mjeri u milijunima dolara.

10. Sasvim očekivano, g. Frenkel se ne može pomiriti, niti će se složiti sa objavom ovakvih netočnih informacija u vezi njega. Sve dok su navedene netočne i zlonamjerne objave prisutne i dostupne, osim duševnih boli koje trpi g. Frenkel osobno, i poslovi g. Frenkela trpe ogromnu financijsku štetu, koja se mjeri u milijunima dolara.

11. Stoga, sukladno gornjim tvrdnjama, g. Frenkel zahtijeva da odmah prekinete blaćenje njegovog imena sa Člankom koji je objavljen na vašoj web stranici. Ovim se zahtjevom se od Vas zahtijeva da odmah uklonite Članak s web stranice, odnosno barem netočne poveznice iz Članka sa njim.

12. S obzirom da g. Frenkel ima opravdane materijalne i pravične razloge i interese da okonča ovu štetnu stvar, molimo Vas da žurno postupite po ovom zahtjevu.

13. Takoder primite na znanje, da ovaj dopis ne predstavija odustajanje od svih drugih prava, zahtjeva i pravnih radnji koje su dostupne g. Frenkelu kao i da ništa što je navedeno (ili nije navedeno) u ovom dopisu ne predstavija odustajanje od prava, zahtjeva i pravnih radnji.

Lijepi pozdravi,

Erez Dar-Lulu, Adv.

 

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon