KAMO IDE BAUŠTELA NA SRĐU?

Tekst: B. D.

Foto: JL / ZA

Na Upravnom sudu u Splitu donesena prije nekoliko dana prvostupanjska, nepravomoćna presuda o prihvatljivosti za okoliš tzv. Golf projekta na Srđu. Presudom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš. Naime, radi se o nastavljenom postupku povodom rješenja o prihvatljivosti za okoliš još iz 2013. godine, a koje je isti sud 2016. godine poništio kao nezakonit. Podsjetimo, projekt izgradnje terena za golf na Srđu prijetnja je građanima Dubrovnika, poručili su članovi građanske inicijative Srđ je naš, Udruženja hrvatskih arhitekata i Zelene Akcije. Protive se tom milijardu eura vrijednom projektu još otkako je prije više od deset godina proširen za nekoliko stotina hektara, na kojima bi se gradile vile i apartmani.

TUŽBA U SAD

Naime, nakon presude iz 2016. godine investitor je tužio Republiku Hrvatsku na arbitražnom sudu u Washingtonu tvrdeći da traži odštetu od pola milijarde eura te je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod pritiskom arbitraže u rekordnom roku izdalo novo rješenje, gotovo identično poništenom nezakonitom rješenju.

Prva presuda iz 2016. godine sadržajno je utvrdila da utjecaj na okoliš nije pravilno procjenjen te je naložila ponavljanje postupka. Rješenje koje je sada, dakle 2019. godine potvrđeno ovom nepravomoćnom, prvostupanjskom presudom doneseno je bez novog postupka, bez nadopune studije utjecja na okoliš te bez da se uopće sastalo stručno savjetodavno povjerenstvo koje odlučuje o prihvatljivosti zahvata za okoliš.

UPLITANJE PREMIJERA PLENKOVIĆA U ODLUKU SUDA?

Zelena akcija takvo rješenje Upravnog suda u Splitu smatra nezakonitim te će, čim dobije pisani otpravak sporne presude, uložiti žalbu višem sudu, te bez obzira na ovu nepravomoćnu presudu neće odustati od pravne borbe za zaštitu Srđa i Dubrovnika. Nadalje, navode kako je je projekt udar na kvalitetu života stanovnika Dubrovnika, udar na javna sredstava iz kojih bi se plaćala infrastruktura, a s arbitražnim zahtjevom postao je i udar na javni novac svih građana Hrvatske. Ono što posebno zabrinjava u izjavi tužitelja jest javno izrečena optužba na uzurpaciju vladavine prava i pravnu nesigurnost obzirom na uplitanje, kako navode, samog premijera RH, Andreja Plenkovića; u ishod presude Upravnog suda u Splitu. Dakle, pritisci su vršeni na tužitelje i sud iz samog ureda premijera, a ne neposrednim putem. Sve u svemu, čini se da korupcijska priča s dubrovačkim golf igralištem još ne zauzima javno-medijski prostor kakav zaslužuje.

I LOKALNI POLITIČARI POGODUJU INVESTITORIMA

Osim premijera Plenkovića optužuju i lokalne političare. Kako navode, političari dolaze i odlaze, ali uglavnom ne propuste priliku pogodovati ovom suspektnom projektu čemu iznimka nije ni trenutni gradonačelnik Franković. U ovoj priči stalna su jedino pogodovanja investitoru i naš otpor ovom štetnom i uporno nametanom projektu. Ovaj će projekt biti rješen kad nešto od to dvoje prestane, a mi ne namjeravamo odustati, izjavljuju iz inicijative građana Srđ je naš.

Iz društva arhitekata Dubrovnika također ističu kako kontinuirano upozoravaju na nebrojene nepravilnosti u planiranju projekta športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, a u čemu imamju snažnu potporu Udruženja hrvatskih arhitekata i drugih regionalnih društava. Stoga je za slučaj Srđ još jednom važno ponoviti kako je tu prije svega riječ o pokušaju radikalne amputacije strateške točke grada i namjeri izgradnje golemog stambenog naselja za bogato strano tržište, a sve radi ostvarenja enormnog profita temeljenog na renti Dubrovnika obzirom na okolnost da u posljednje vrijeme eskalacija urbanističkog kaosa u gradu Dubrovniku ne jenjava.
Iz statističkih podataka vidljivo je da lokalno stanovništvo Dubrovnika polako prodaje nekretnne strancima. Iako u turističkim brojkama raste,  Hrvatska je očigledno bez jasne urbane i turističke vizije i odavno je dovedena na rub političko – investicijskog ponora, te će u skoroj budućnosti zasigurno morati krenuti drugim putem.

POVIJEST SUKOBA

Ni nekadašnji SDP-ov ministar turizma Veljko Ostojić nije se povoljno izrazio o projektu, a turistička struka vrlo ga teško prihvaća jer odudara od osnovnih elemenata održivog turističkog razvoja. U ime svog ministarstva V. Ostojić tada je dao službenu izjavu: „Kad se govori o predstavljenom projektu golfa na Srđu, onda treba jasno kazati da se tu radi o nekretninskom projektu i tako ga treba tretirati. To je projekt koji u svojem sadržaju ima i golf. No, tu se nipošto ne radi o turističkom projektu i to treba u startu biti jasno kazano, jer je riječ o zamjeni teza. Naime, stalno se govori samo o golfu, a on je u stvarnosti tek u drugom planu.“

Tada su osim ministra Ostojića i drugi eminentni eksperti iz Instituta za turizam, zatim instituta Ivo Pilar i s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dali  negativno mišljenje o investicijskoj studiji “Utjecaj projekta Golf park Dubrovnik na lokalnu ekonomiju grada Dubrovnika”. Također, strukovna udruženja arhitekata, povjesničara umjetnosti i konzervatora Republike Hrvatske ocijenila su kako je projekt golfa na Srđu štetan za kulturnu baštinu i vizuru grada Dubrovnika, dok je tadašnji prijedlog Društva arhitekata Dubrovnika bio da se Srđ uredi kao povijesni park.

TKO JE MAJA BRINAR FRENKEL

Maja Brinar svoju je kratku karijeru u Hrvatskoj započela u Agrokoru Ivice Todorića, gdje je s nepunih 30 godina dospjela na poziciju šefice odjela za financije. Iz Agrokora je dolaskom Račanove koalicije 2000. godine otišla u Ministarstvo gospodarstva, uz svestranu pomoć korumpiranog Nadana Vidoševića.

Tijekom pripreme za SDP-ovsku privatizaciju INA, domaće naftne kompanije, upoznala je Aarona  Frenkela. Nedugo nakon toga održana je svadba Maje i Aarona a odvijala se u mondenom Monte Carlu. Na vjenčanje je, navodno, bilo utrošeno oko dva milijuna US dolara s brojem od 700 uzvanika. Na svadbi su zasvirali i Dubrovački trubaduri, a taj događaj je u Hrvatskoj bio medijski vrlo intenzivno popraćen.

TKO JE AARON FRENKEL

Gospodin  Frenkel je izraelski biznismen i potječe iz bogate židovske obitelji koja je stekla, navodno, golemo bogatstvo trgujući dijamantima i ruskom naftom. Tijekom 2007. godine tadašnji predsjednik RH, Stjepan Mesić imenovao je  Aarona Frenkela počasnim konzulom Republike Hrvatske u Izraelu. U ovom trenutku Republika Hrvatska uz postojeće veleposlanstvo ima u Izraelu četiri počasna konzula (www.mvep.hr). Međutim,  te iste godine u ožujku izbio je u Poljskoj korupcijski skandal u kojem je prozvan bivši predsjednik Aleksander Kwaśniewski. Riječ je o u Europi poznatom slučaju koji je počeo uhićenjem poljskog poduzetnika i lobista, pripadnika jet seta Mareka Dochnala. Glavni akteri afere uz Kwasniewskog i Dochnala bili su Aleksandar Schneider i Aaron Frenkel kao i poljska podružnica Frankelove tvrtke Loyd’s Investment. U ovoj aferi u igri su milijuni, tajni računi u Švicarskoj, mutni poslovi i Monaco: kao životna destinacija i Schneidera  i Frankela.  Još 2005. godine, i to nakon što se oženio za Maju Brinar, aktualni hrvatski konzul u Jeruzalemu postao je zvijezda međunarodnog skandala s trgovinom oružjem na relaciji Rumunjska-Izrael-Kina-Indija. Naime, detektivi najelitnije izraelske policijske postrojbe uhitili su partnera Aarona Frenkela, šefa IAI-ja, Moshe Kereta, zbog sumnjivih poslova s dvojcem Frenkel–Aviram: kupnje zrakoplova Iljušin, planova za isporuku zrakoplova Phalcon Kini, a koje su stopirale SAD (isto kao i u hrvatskom slučaju s F-16), pa su završili u Indiji. Istragom su obuhvaćeni svi poslovi isporuke oružja  Frenkela i Avirama u Rumunjskoj, Azerbejdžanu i Kazahstanu.

I IZRAEL IMA SVOG SANADERA

Uostalom, zbog visokog stupnja korupcije u Izraelu i Država Izrael ima svog Sanadera u vidu Ehuda Olmerta. On je, zasad, prvi bivši premijer Izraela koji je završio iza rešetaka a na odsluđenje kazne zatvora  u trajanju od 19 mjeseci otišao je 2016. godine. I trenutnom izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu, kako navode nezavisni mediji u Izraelu, smješkaju se rešetke zatvora. Da ne bismo ostali samo na Sanaderu, i bivši predsjednik RH, Stjepan Mesić, imao je međunarodnih korupcijskih afera. Inače, Stjepan Mesić je business s golf terenima najčešće dosad prezentirao kroz hotelski projekt Kempinski u Savudriji. Tamo je kao tadašnji hrvatski predsjednik primio na dar besplatno noćenje u istoimenom hotelu u predsjedničkom apartmanu koje inače stoji nekoliko tisuća eura, i više se puta, u društvu raznoraznih uglednika slikao na njihovim golf terenima s palicom u rukama.

UMOĆEN I JOSIPOVIĆ

Gotovo deset godina kasnije Maja Brinar-Frenkel odlučila je preuzeti brigu oko gotovo ugaslog projekta Golfskog parka Dubrovnik. Tome je prethodio neobično zanimljiv susret bračnog para Frenkel s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem. Sastanak se dogodio za vrijeme parade Crvene Armije u Moskvi 2012. godine i to prilikom protokolarnog susreta hrvatske i izraelske delegacije .

Obitelj Brinar-Frenkel trenutno ima više prebivališta. Žive u Monacu, drugi dom im je Jeruzalem, a planiraju živjeti i u Dubrovniku. Pri svojim javnim istupima o projektu na Srđu, upravo su oni koji zagovaraju i neprestano tvrde da to rade u ime turizma i u ime golfa i da neće doći do otvaranja klasične građevinske bauštele sa zalijevanjem Dubrovnika jeftinim betonom.

U zemlji u kojoj vladaju klijentelizam i  nepovjerenje u institucije vlasti biti će zanimljivo vidjeti daljnje reakcije međunarodne javnosti i institucija poput UNESCO-a ali i domaćih NGO poput GONG-a, zatim Ministarstva kulture, odnosno Transparency International Hrvatska.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon