TUŽITELJ PLENKOVIĆ – POVJERENSTVO 2:0

Tekst: B. D.

Foto: Nova Tv/Panopticum

U jeku epidemije koronavirusa hrvatsko pravosuđe radi kao švicarski sat. Barem kada je u pitanju Andrej Plenković kao tužitelj. Naime, zagrebački Upravni sud prihvatio je i drugu tužbu premijera Andreja Plenkovića u ekspresno kratkom roku i poništio odluku kojom je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je povrijedio načela djelovanja zbog namjernog nedostavljanja dokumentacije u predmetu “Helsinki”.

TKO KAŽE DA JE HRVATSKO PRAVOSUĐE NEUČINKOVITO I SPORO?

Naime, ročište održano u četvrtak, 19. ožujka 2020.  pred zagrebačkim Upravnim sudom kojim je predsjedao sudac Hrvoje Miladin proglašeno je hitnim, a obzirom na odluku kojom se odgađaju do 1. travnja 2020. sva zakazana ročišta, osim hitnih. U Povjerenstvu ističu kako su uočili prasku da se sudovi u nizu drugih slučajeva nisu pridržavali tako brzih rokova kao u predmetima tužitelja Andreja Plenkovića te da odluku nisu donosili ni nakon godinu dana od podnašanja tužbi.

“KUM” POKAZ

Sud je kao i u predmetu “Pokaz”, donešenomu korist Plenkovića, poništio odluku Povjerenstva uz obrazloženje da to tijelo nema ovlast utvrđivati samostalnu povredu načelu djelovanja, već eventualno uz neku drugu povredu zakona. Dakle, izražavajući se nogometnim rječnikom Plenković u utakmici s Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa vodi 2 : 0. Za nedostavljanje dokumentacije, sud je naveo da za to izričito nije propisana sankcija i da se za to ne bi trebao voditi postupak. Kako se neslužbeno može saznati, Povjerenstvo će se kao i u slučaju Plenkovićevog “kuma Pokaza” žaliti i na tu nepravomoćnu odluku Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

POVRIJEDILI NAČELA DJELOVANJA

Da podsjetimo, Povjerenstvo je krajem prosinca 2019. godine većinom glasova odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića i više ministara zbog putovanja Vladinim zrakoplovom u Helsinki na skupštinu Europske pučke stranke jer im nisu dostavljeni potrebni dokumenti. Utvrdilo je, međutim da su premijer i četiri ministra povrijedili načela djelovanja propisana Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, tj. postupali su nesavjesno, neodgovorno i netransparentno vezano uz nedostavu dokumentacije. Odluke Povjerenstva premijer Plenković je osporavao tužbom pred Upravnim sudom, dovodeći u pitanje ovlaštenje Povjerenstva da donosi deklaratorne odluke kojima utvrđuje povredu “članka 5. Zakona”, odnosno načela djelovanja jer smatra da se u toj odredbi isključivo propisuju opća načela postupanja dužnosnika te da zakonom, slučajno ili ne,  nije predviđena mogućnost izricanja sankcija radi kršenja tih načela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon