TOPČIĆ – ROSENBERG: DJECA IZ KONGA NE MOGU SE LEGALNO POSVAJATI

Tekst: Panopticum/N1

Foto: Glas

Povodom vijesti o osam hrvatskih državljana koji se već više od tri tjedna nalaze u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju djece, i dok se ta tema u glavnim hrvatskim medijima gura pod tepih, gošća N1 televizije  u ponedjeljak, 26. prosinca 2022. bila je Diana Topčić-Rosenberg.

Gostujući u emisiji N1 televizije Topčić-Rosenberg dala je izuzetno zanimljiva saznanja i ujedno upozorila širu hrvatsku javnost da se djeca iz Konga ne mogu legalno usvojiti a uhićeni Hrvati u Zambiji su baš usvajali djecu iz Konga. Obzirom na navedenu činjenicu moglo bi se zaključiti da se uhićenim Hrvatima u Zambiji ne piše dobro tako da im ni bivši hrvatski nogometni reprezentativac Aljoša Asanović koji je ove godine postao izbornik Zambije neće moći pomoći. A nema više ni druga Tita i nesvrstanih…

Naime, Diana Topčić-Rosenberg se osvrnula na nedavni slučaj hrvatskih parova koji su trenutno u zatvoru u Zambiji zbog sumnje u trgovanje ljudima. Rekla je kako se u ovom konkretnom slučaju radi o tome da su posvojena djeca iz Konga.

“Kongo je država u kojoj vlada strašno siromaštvo, s jako niskim stopama poštovanja ljudskih prava, pogotovo djece. Veliki broj djece ostaju bez roditelja zbog bolesti, prvenstveno zbog AIDS-a. Siromaštvo koje vlada u biološkim obiteljima i sirotištima u kojima je jako veliki broj djece je strašno i naravno kad ljudi čuju sve to imaju potrebu nešto napraviti. No, Kongo do ove godine nije bio potpisnik Haške konvencije o posvajanju, što znači da nije postojao ni minimum garancijskih mehanizima i da postupak nije bio transparentan. Kongo je zbog optužbi za trgovanje djecom 2013. godine zabranio usvajanje djece iz  inozemstva. To znači da legalno nitko ne može posvojiti djecu iz Konga”, objasnila je Diana Topčić-Rosenberg.

Nadalje, kazala je kako su prema neslužbenim informacijama hrvatski građani na posvajanje išli preko odvjetnika čije kontakte su dobili preko raznih foruma i dodaje da su iznosi bili poprilično veliki.

“No, ono što je bitno znati da ako ti se netko predstavi kao advokat i kaže vam da vi po dijete trebate doći u drugu državu, a ne u Kongo, da su to situacije u kojima se trebaju upaliti alarmi da u tom postupcima nešto nije u redu”, izjavila je Diana Topčić-Rosenberg. Cijeli razgovor s Dianom Topčić-Rosenberg dostupan je na internetskoj poveznici: https://bit.ly/3FTZmhE

Podsjetimo, osam Hrvata uhićeno je u Zambiji zbog sumnje u trgovinu ljudima. Hrvati su uhićeni 7. prosinca 2022. godine dok su planirali u zračnoj luci napustiti tu afričku zemlju. Lokalne vlasti potvrdile su da su uhitili četiri para iz Hrvatske nakon dojave koju su dobili, da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao falsifikati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon