TOMAŠEVIĆ PROTIV METROA U ZAGREBU DOK TRI PUTA MANJI GRAZ KREĆE U IZGRADNJU

Tekst: S. F. B.

Foto: ORF/Nova Tv

Graz u Austriji, koji je po broju stanovnika gotovo 3 puta manji od Zagreba kreće u izgradnju metroa. Gradske vlasti najvećeg grada u Štajerskoj su uvidjele da je to jedini način za rješavanje gužvi u gradu. Istovremeno u Zagrebu jedan dio pretendenata na mjesto gradonačelnika sve glasnije izjavljuje da hrvatskoj metropoli metro ne treba, iako EU daje 85 posto sredstava za takve infrastrukturalne projekte. Do sada su to znali iskoristiti brojni gradovi u EU, pritom mnogo manji od Zagreba, poput Sofije, Soluna, Catanije ili Alicantea.

Nadalje, pojedini kandidati za gradonačelničku funkciju šire neistine kako metro u Zagrebu građevinski nije moguć, iako je sastav tla isti poput onoga u Grazu, Beču ili Münchenu. Osim toga, neki od gradonačelničkih kandidata forsiraju daljnju ekspanziju tramvajske mreže, a ne vide da će to dovesti do njene još veće zagušenosti budući je tramvaj odavno prešao svoj limit u Zagrebu.

Slučajno ili ne, samoprozvani ‘najveći favorit’ lokalnih izbora za Grad Zagreb, Tomislav Tomašević se od svih kandidata za mjesto gradonačelnika Zagreba najviše protivi izgradnji metroa. Obzirom da je novac za zagrebački metro dostupan iz EU fondova spomenuti Tomaševićev stav je tim više čudniji budući mu je pokret, odnosno politička platforma uglavnom izgrađena i egzistira na dodjeli financijskih sredstava iz različitih izvora.

Bilo kako bilo, moglo bi se zaključiti da je u zaostanju razvoja Hrvatske i ljudskoj gluposti doista teško stati na kraj budući neki od gradonačelničkih kandidata koji su u političku utrku krenuli bez vizije i nacionalnog senzibiliteta, i ne slušajući glas struke, nikako ne mogu shvatiti da na taj način i s projektom poput budućeg metroa mogu preporoditi grad Zagreb.

Više o projektu izgradnje metroa u Grazu može se pronaći na internetskim stranicama ORF.at.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon