TAJNA ILUSTRACIJE – IZLOŽBA DRAŽENA JERABEKA U KARLOVAČKOJ GALERIJI ZILIK

Tekst: S. Š. Š.

Foto: Galerija ZILIK

U karlovačkoj Galeriji ZILIK u četvrtak, 21. rujna 2023. godine otvara se samostalna izložba pod nazivom „Tajna ilustracije“ akademskog umjetnika Dražena Jerabeka. Izložba ostaje otvorena do 5. listopada 2023. godine.

Autor izložbom poziva na zaronimo u bogato, kreativno i raznoliko područje ilustracije te kroz jedinstvenu priliku uvida u originalne ilustracije nastale između 2003. i 2022. godine upoznamo umjetnika kroz njegovu inovativnost, individualnost i originalnost pristupa, umjetničku i estetsku kvalitetu oblikovanja, ali i sposobnost usklađivanja slike s tekstom u različitim područjima. Za izložbu je autor pomno odabrao ilustracije iz prve slikovnice Kjel – crna labud ptica Želimira Hercigonje iz 2003. godine, iz pet problemskih slikovnica nastalih u suradnji sa spisateljicom Dubravkom Pađen-Farkaš te šest radova nastalih u razdoblju između 2003. i 2011. za dječji časopis Radost. Široki vremenski raspon nastanka ilustracija daje svojevrsni retrospektivni pregled autorova djelovanja, a primjena različitih tehnika pri izradi ilustracija – od drvenih boja preko akvarela do tempere i akrila – ukazuje na važnost umjetnikovog prepoznavanja tehnike koja odgovara prvenstveno njegovom karakteru osjećanja da bi mogao adekvatno dočarati motiv ili likovnu temu koju obrađuje.

Dražen Jerabek rođen je 1966. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti – smjer slikarstvo, a nakon toga je diplomirao na ALU u Zagrebu, na Nastavničkom smjeru. Od 1994. do 2008. radi kao profesor likovne kulture u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, a od 2008. god. predaje predmet Ilustracija u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Od 1998. godine bavi se ilustracijom za djecu te objavljuje ilustracije u dječjim časopisima Smib, Modra lasta, Radost, Prvi izbor te za biblioteku Stribor. Autor je ilustracija u nekoliko udžbenika te plakata. Tijekom 2019. godine napušta posao u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, kao i mjesto višeg umjetničkog suradnika na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek, te otvara vlastiti studio za umjetničko izražavanje pod nazivom Jerabek Studio.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon