SVJETSKI DAN BRAILLEOVOG PISMA

Tekst: M. Ž.

Foto: UN

Danas, 4. siječnja 2019. obilježava se Svjetski dan Brailleovog pisma, a promiče ga Organizacija Ujedinjenih nacija koja tako želi istaknuti važnost te metode u potpunom ostvarenju temeljnih prava slijepih i slabovidnih osoba. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da u svijetu ima 36 milijuna slijepih i 216 milijuna osoba s umjerenim do teškim oštećenjem vida. Osim toga, Ujedinjene nacije upozoravaju da su osobe kojima je oštećen vid izložene većem riziku od siromaštva. Zapravo, gubitak vida može uzrokovati nejednakost, loše zdravlje i poteškoće u pristupu obrazovanju i zaposlenju. U Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, koju je UN usvojio 2006. godine, među ostalim se ističe i briga o dobrobiti osoba s oštećenjem vida te važnost Brailleovog pisma kao bitnog elementa obrazovanja, slobode izražavanja i mišljenja, pristupa informacijama i društvene uključenosti.

Da podsjetimo, Brailleovo pismo osmislio je u prvoj polovici devetnaestoga stoljeća, Francuz Louis Braille, rođen na današnji dan 1809. godine, koji je potpuno oslijepio u dobi od tri godine, nakon ozljede oka i naknadne infekcije. Nezadovoljan tadašnjom metodom koja je slijepim osobama omogućavala čitanje, ali ne i pisanje, Braille je osmislio novo pismo nadahnut metodom kojom se služila vojska u pisanju šifriranih brzojava.

Odluka o tome da se 4. siječnja posveti Brailleovom pismu iznosi se u rezoluciji koju je Opća skupština Ujedinjenih nacija izglasala u studenom 2018. godine. Njome se uporaba pisma priznaje bitnom za potpuno ostvarenje ljudskih prava i temeljnih sloboda te je također predviđen niz inicijativa za podizanje svijesti o važnosti pisanoga jezika. UN također želi podsjetiti da se Agenda održivoga razvoja 2030., usvojena 2015. godine, zalaže za to da nitko ne zaostane te da sva ljudska bića žive uspješan i ispunjen život.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon