SVJETLA BETLEHEMA SPREMNO DOČEKUJU JERUZALEMSKU BOŽIĆNU PROCESIJU

Tekst: Panopticum

Foto: Vatican News

U petak, 24. prosinca 2021. u prijepodnevnim satima na ulicama Jeruzalema je počela tradicionalna proslava Božića procesijom koja je krenula prema Betlehemu. Motorizirani konvoj s Latinskim patrijarhom Jeruzalema, Pierbattistom Pizzaballom, krenuo je iz Jeruzalema, a na betlehemski trg Manger, na kojem se nalazi bazilika Isusova rođenja, trebao bi stići u kasnim poslijepodnevnim satima gdje će u nastavku večeri patrijarh voditi polnoćku.

U svojoj božićnoj poruci patrijarh Pizzaballa se izravno obratio hodočasnicima iz cijelog svijeta, kazavši kako Izrael čini sve da im što prije omogući da ponovno sudjeluju u proslavama. Betlehem, grad u kojem se održava centralna proslava najznačajnijeg kršćanskog blagdana smješten na Zapadnoj obali a smatra se mjestom rođenja Isusa Krista.

Podsjetimo, drugu godinu zaredom proslava u Betlehemu se odvija pod restriktivnim mjerama uvedenima zbog pandemije koronavirusa. Naime, kako bi spriječio širenje omikron varijante virusa Izrael je početkom prosinca 2021. zatvorio granice za strance. Stoga se ovogodišnja proslava odvija bez mnogobrojnih hodočasnika i turista koji inače u vrijeme Božića pristižu u Svetu zemlju sa svih strana svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon