SVI UHLJEBI I UHLJEBUŠE NIKOLINE BRNJAC

Tekst: Panopticum

Foto: DKOM/Patrik Macek/PIXSELL

Čini se da medijski nedavno popraćeno kadrovsko rješenje iz produkcije ministrice Nikoline Brnjac u dovođenju eisenbahnera Slavka Štefičara na rukovodeće mjesto jedne od najvažnijih uprava ministarstva turizma, nije i posljednje. Naime, prema dobro upućenom dubokom grlu iz Ministarstva turizma i športa kojim rukovodi Nikolina Brnjac u njenom ministarstvu je daleko više problema i egzaktnijih uhljebljivanja.

KORONA KAO PLODNO TLO ZA UHLJEBE

Iako se prema javno dostupnim izjavama ministrice Nikoline Brnjac njeno ministarstvo turizma drži odluke od ranije kad su se kao mjere štednje zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom ukinule sve financijske naknade zaposlenicima zbog štednje ipak se dolaskom nove ministrice vrše nova, kadrovski upitna, zapošljavanja. Uostalom, prema statističkim podacima Republike Hrvatske (DZS) tijekom koronakrize broj ljudi koji primaju plaću iz državnog proračuna porastao je za više od 4.000 tisuće. Primjera radi, Ministarstvo turizma i športa Nikoline Brnjac ima čak tri državna tajnika i to: Tončija Glavinu, Tomislava Družaka i Sandru Herman iz Belica, inače blisku prijateljicu Ratimira Čačića.

DIPLOMATKINJE TRANSFERIRANE U TURIZAM

Dobro upućen izvor iz Ministarstva turizma i športa izrijekom navodi kako je ministrica Brnjac sa sobom dovela svoje vjerne prijateljice iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje su sada njene savjetnice. Riječ je o izvjesnoj Nives Jurić i Višnji Letica. Izvor iz Ministarstva turizma nadalje navodi kako dotične nemaju apsolutno nikakve veze s turizmom jednako kao i Helena Zidarić koja vodi kabinet ministrice i  glavnog savjetnika ministrice Brnjac. Slučajno ili ne, sva novopridošla ekipa Nikoline Brnjac iskustva u turizmu, kao i u sportu, nema. Dakle, moglo bi se zaključiti kako su im jedine kvalifikacije prijateljevanje s ministricom Brnjac.

MINIMALNI STAŽ

Osim toga, izvor iz ministarstva turizma posebno navodi kako se u Ministarstvu čekalo sa raspisivanjem natječaja za ravnatelje uprava kako bi se uhljebila HDZ-ovka Monika Udovičić, i to kako, navodno, ne bi ostala na cesti, odnosno bez posla, te da je pritom jedva uspjela sakupiti potrebne 4 godine staža kao uvjet za ravnateljicu. Podsjetimo, Udovičić je bila saborska zastupnica s najkraćim stažem od svega 14 dana i pomoćnica ministra Garija Cappellija. Iako za sebe ističe da je primjer prave Istrijanke, moglo bi se postavlti pitanje kako je zalutala u HDZ a ne u IDS?  Možda je zbog toga i postala predmetom tužbe IDS-a koja se vodi na Općinskom sudu u Pazinu zbog povrede prava osobnosti.

TRI DRŽAVNA TAJNIKA

Predstavkom se nadalje tvrdi kako Ministarstvo turizma i športa ima čak tri državna tajnika od čega dva za turizam kako bi se i dalje uhljebilo HDZ-ovca Tončija Glavinu iz Splita. Prema evidenciji Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa primanja Tončija Glavine, inače nekadašnjeg direktora Poduzetničkog inkubatora Klis, na mjesečnoj razini iznose 27.387,60 kn bruto. Isti podaci iz registra o poslovnim udjelima, dionicama ili vrijednosnim papirima govore kako državni tajnik Nikoline Brnjac posjeduje dionice Atlatic Grupe d.d., zatim Podravke d.d., HT-a d.d te Sunčanog Hvara d.d. a vozi Toyotu Highlander.

ĐAKIĆEVA UHLJEBUŠA

Također se pristiglom predstavkom putem elektroničke pošte precizno navodi kako je na mjesto ravnateljice Uprave za EU fondove Ministarstva turizma i športa postavljena Natalija Havidić, inače Đakićeva veza iz Virovitice, iako joj je projekt digitalizacije koji je vodila u gadnim problemima i velikom kašnjenju. Naime, Državna komisija za postupke javne nabave (DKOM) joj je poništila odluke o odabiru za glavni dio projekta, i to:

http://pdf.dkom.hr/dokumentit/202012181446547384.pdf
http://pdf.dkom.hr/dokumentit/202012221456014788.pdf
http://pdf.dkom.hr/dokumentit/202012011441004090.pdf

Dokumente DKOM-a donosimo u prilogu teksta. Međutim, Đakićeva uhljebuša je nagrađena mjestom ravnateljice. Naravno, gospođa Havidić kao i mnogi drugi u instucijama države ima HDZ-ovu iskaznicu.

ODLUKE S TRAJNOM ŠTETOM

Predstavkom se također navodi kako je ministarstvo Nikoline Brnjac pravi uhljebistan, na čelu kojeg je žena bez dana iskustva u turizmu, okružena s isto takvim savjetnicama koje je povukla sa sobom.

Predstavka se zaključuje navodima o šteti koju ministrica Brnjac radi potezima koje hrvatski turizam vjerojatno nikada neće nadoknaditi, od kreiranja turističkih ruta za digitalne nomade do dijeljenja nepotrebnih naljepnica blijedog sadržaja pod nazivom “Safe stay” koje nikome ništa ne znače u jeku pandemije korone i sasvim neizvjesne ovogodišnje turističke sezone s visokom zavisnošću od dnevnih vijesti o stanju pandemije. Zbog pogoršanog epidemiološkog stanja Hrvatska je posljednjih dana završila na popisu visokorizičnih zemalja EU.

Da podsjetimo, prema relevantnim izvorima hrvatski je turizam u 2020. godini doživio pad od 47 posto u broju dolazaka te pad od 39 posto u broju noćenja. No kako je Hrvatska, a posebno priobalne županije, visoko zavisna od turizma, pad turističke potrošnje povezan s ovakvim padom u broju dolazaka i noćenja ozbiljno ugrožava hrvatsku nacionalnu i lokalnu ekonomiju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon