NOVE POTPORE HRVATSKOM TURIZMU I SPORTSKOJ INDUSTRIJI

Tekst: M. Š.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Financijska agencija početkom ove godine izvijestila je da je u sferi turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj u prvih 9 mjeseci 2020. godine promet pao za 45,1 posto na godišnjoj razini. Na tragu toga vlada RH odobrila je nove mjere za potporu turizmu i sportskoj industriji, pogođenima pandemijom koronavirusa. U te svrhe u hrvatski turizam država usmjerava 1,5 milijardi kuna, odnosno 198,4 milijuna eura. Prema Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske, državna bi sredstva trebala pomoći turističkim kompanijama da zadrže zaposlenike i osiguraju naknadno obnavljanje poslovanja.

Vladinim planom, dvije trećine ukupnog iznosa, tj. oko milijardu kuna otići će na državna jamstva za zajmove srednjim i malim poduzećima te poduzećima u turističkom i sportskom sektoru. Trećina iznosa koji je dodijelila vlada, odnosno oko 500 milijuna kuna otići će na državna jamstva za zajmove velikih kompanija u turizmu i sportskoj industriji.

Prema dosadašnjem pisanju hrvatskih medija, Hrvatska od stranih turista neće zahtijevati obavezno cijepljenje protiv koronavirusa. Osim toga, Hrvatska, da bi povećala sigurnost turista u uvjetima pandemije koronavirusa, uvodi novi sustav označavanja turističkih mjesta koja slijede stroge antikorona protokole. Takvi hoteli, apartmani, jahte, restorani i ostali turistički objekti bit će označeni posebnom oznakom “Siguran boravak u Hrvatskoj” a projekt će biti popraćen vrlo detaljnim informacijama u svim segmentima turističkog poslovanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon