MINHENSKA DRUŽINA USKORO U HRVATSKOJ

Tekst: Panopticum

Foto: HINA

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu 14. prosinca 2018. je odlučilo da će Josip Perković u Hrvatskoj izdržavati kaznu u trajanju od 30 godina, s time da mu se uračunava vrijeme već provedeno u zatvoru. Odluku je priopćio sudac Ivan Turudić. Perković je u Njemačkoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer je kao pripadnik tajne službe u bivšoj državi u vrijeme komunizma sudjelovao u likvidaciji Stjepana Đurekovića 1983. godine.
S obzirom na to da je jedan od uvjeta za izručenje Perkovića Njemačkoj temeljem EU uhidbenog naloga prema odluci Vrhovnog suda RH u siječnju 2014. bio da Perković nakon pravomoćnosti odluke o kaznenoj sankciji bude vraćen u Republiku Hrvatsku radi izvršenja kaznene sankcije, trebala je to biti rutinska, formalna odluka vijeća kojim predsjeda Ivan Turudić, sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. Međutim, u RH nema doživotne kazne, a nema nikakve dvojbe da nitko ne može izdržavati kaznu težu nego što se može izreći po hrvatskim zakonima.  Prema našem Kaznenom zakonu najteža kazna koja se može izreći dugotrajna je kazna zatvora od 40 godina te iznimno za kaznena djela izvršena u stjecaju 50 godina zatvora. Ova odluka ne odnosi se na Zdravka Mustača čiji slučaj će rješavati sud u Velikoj Gorici, jer je potonji odlučivao i o izručenju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon