SSMH POZVAO EU ZASTUPNIKE DA GLASUJU PROTIV MATIĆEVOG PRIJEDLOGA REZOLUCIJE

Tekst: L. Poslon

Foto: SSMH/FMT

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) je u srijedu, 23. lipnja 2021. održao konferenciju za medije povodom Izjave predstavnika akademske zajednice i civilnog društva o tzv. Matićevom izvješću koju je podržalo 117 predstavnika akademske zajednice, predstavnika civilnoga društva i liječničkih udruženja, zastupnika u Hrvatskome saboru i pojedinaca – liječnika, pravnika, farmaceuta i drugih. Izjavom se izražava zabrinutost zbog miješanja u područje nacionalne zdravstvene politike, promicanja praksi protivnih dogovorenima u međunarodnim sporazumima, pogrešnog predstavljanja temeljnih ljudskih prava te pozivanja na ograničenje i ukidanje međunarodno priznatih prava, poput prava na priziv savjesti.

POZIV EU ZASTUPNICIMA

Izjava je dostavljena hrvatskim i drugim zastupnicima u Europskom parlamentu, koji su pozvani da u četvrtak, 24. lipnja 2021. godine, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta glasuju protiv usvajanja Prijedloga Rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena, izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost EP-a (FEMM) Freda Matića.

ČIJI JE KLAUN FRED MATIĆ?

Podsjetimo, Matićevo izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja nije inovacija, već reciklaža „Izvješća Estrela“ kojega je 2013. godine predstavila portugalska zastupnica Edite Estrela i koje je na koncu palo, a proturezolucija, kojom je potvrđeno kako pitanje zdravlja žena spada u nadležnost država članica, bila izglasana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon