SOROSU AMERIČKA POREZNA UPRAVA ISPLATILA SOCIJALNU KORONA POMOĆ OD 1200 DOLARA

Tekst: Panopticum/ProPublica

Foto: A. S.

Kako javljaju američki mediji, oko dvadesetak milijardera i stotine drugih bogataša u SAD-u je primilo tzv. federalne Covid-19 poticaje iako su one bile namjenjene socijalnim slučajevima, odnosno za pomoć kućanstvima niskih i srednjih prihoda u svrhu da lakše prebrode ekonomske krizu nastalu pandemijom korone. Među američkim milijarderima koji su primili korona čekove namijenjene socijalnim slučajevima su, između ostalih, George Soros, čije je imovina procijenjena na oko 8,6 milijardi dolara i financijer Ira Rennert, teđek oko 3,7 milijardi dolara.

Naime, oko 270 bogatih ljudi u SAD-u, unatoč tome što su imali ukupno 5,7 milijardi dolara prihoda, primilo je isplate za korona poticaja koje je 2020. osigurala država. Kako navode mediji u SAD-u, iznadprosječno bogati porezni obveznici primili su korona sredstva namijenjena socijali putem čekova u visini od 1200 dolara. Prema američkom zakonu, novčana pomoć u vrijeme korone po jednom poreznom obvezniku u visini od 1200 dolara bila je dostupna samo samcima koji zarađuju manje od 75 tisuća dolara a 2400 dolara za bračne parove s prihodima manjim od 150.000 dolara na godišnjoj razini.

Iako je najveći dio ovog novca bio usmjeren na siromašnije američke građane, činjenica da su milijarderi poput Sorosa primili državnu pomoć ukazuje kako je američki porezni sustav pun rupa budući ih je Porezna uprava registrirala podobnima za isplate. Saznanje o poreznom skandalu s isplaćenim korona poticajima bogatašima u SAD dolazi u trenutku kada pojedini kongresmeni zagovaraju porez na milijardere, tvrdeći da bi najbogatiji građani Amerike trebali plaćati više poreze zbog pravednosti.

Podsjetimo, tijekom pandemije korone, zajednička neto vrijednost otprilike 700 američkih milijardera porasla je za 2 bilijuna dolara, zahvaljujući porastu cijena dionica i vrijednosti druge imovine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon