SMRDE LI MILANOVIĆEVI BRADLEYJI NA MESIĆEVU PATRIJU?

Tekst: F. R.

Foto: HKV/SD

Predsjedničko zvono s Pantovčaka ponovo odzvanja medijima i u hrvatskoj javnosti. Ovog puta u postnovogodišnjem tonu s vojnom temom oklopnjaka-gusjeničara Bradley, američkog proizvođača boje pijeska kalifornijskih plaža. Naime, alarm za kupnju američkih oklopnih vozila Bradley upaljen je još tijekom novogodišnjih blagdana budući rok za odluku istječe krajem siječnja 2022. godine. Međutim, čini se da prošlogodišnji prijepori koji vladaju na relaciji između predsjednika RH i hrvatskog premijera ne jenjavaju niti u prvim danima Nove godine.

“Meni je neshvatljivo i neprihvatljivo i mislim da je to jedinstven slučaj da netko s vrha države ovako otvoreno lobira za nabavku određenog naoružanja, to ne samo da izaziva sumnju nego je krajnje politički neoubičajeno i jedinstveno”, zaključuje Željka Antunović, bivša ministrica obrane RH i prva suradnica preminulog predsjednika SDP-a, Ivice Račana.

Osim toga, Željka Antunović napominje kako govoriti poput predsjednika Milanovića da su Bradleyji samo donacija predstavlja u stvari manipulaciju, te da to ne treba nitko u javnosti prihvaćati tako. Ono što je važno za Hrvatsku, ako želi nastaviti strateško partnerstvo s Amerikancima, nastavlja Antunović, postoji i drugi tip, modernii tip oklopnih vozila koja bi mogla biti interesantna za Hrvatsku i njenu vojnu industriju.

Bilo kako bilo, stiče se dojam da je najnovije lobiranje predsjednika Milanovića za američke Bradleyje na tragu već viđenog “lobiranja” bivšeg predsjednika Stjepana Mesića kada su u pitanju bila oklopna vozila finskog proizvođača Patria koji su ostali mnogima u Hrvatskoj u sjećanju kao prvorazredni međunarodni korupcijski skandal.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon