SJEĆANJE GRADOVA: PREMIJERA HRVATSKO – MAĐARSKE PREDSTAVE PRED RIJEČKOM PUBLIKOM

Tekst: Ana Bernard

Foto: HKD

U srijedu i četvrtak, 21. i 22. listopada 2020. s početkom u 20 sati u Exportdrvu, Riječani će moći pogledati premijeru predstave “Sjećanja gradova” (Memoria civitatis), nastalu u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte, a u režiji Edvina Liverića. Predstava je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj i Mađarskim Institutom u Zagrebu.

Kazališna predstava je najvećim dijelom bazirana na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao Veliki val. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću.  Ali jednako tako, istovremeno ona govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.

Predstava “Sjećanja gradova” prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

“Sjećanja gradova” izvodi se na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluje i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu.

U 2019. godini predstava “Sjećanja gradova” proglašena je prema izboru kazališnih kritičara Mađarske jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija 2019. u toj zemlji.

Autori: Kata Gyarmati i Edvin Liverić

Redatelj: Edvin Liverić

Dramaturginja: Kata Gyarmati

Kostimografkinja: Viktória Boros

Kompozitor: Josip Maršić

Izbor glazbe: Edvin Liverić

Oblikovateljica svjetla: Berta Ninett

Igraju: Katalin Homonnai, Júlia Nyakó, Melitta Pallagi, Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Gábor Nagypál, György Sipos i Dániel Lovas

Produkcija: Hrvatski kulturni dom na Sušaku i StudioK Szinhaz

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon