SISAK POSTAO GRAD NASILJA U BORBI KLANOVA ZA TRŽIŠTE NARKOTIKA?

Tekst: F. R.

Foto: F. B.

I prije nego što je klimatska apokalipsa zadesila Hrvatsku Siskom je protutnjao naoružani napadač koji je palio kuće i automobile te ubio 45-godišnju ženu, dok su četiri osobe teže i dvoje lakše ozlijeđene, među kojima je bilo i dijete. Čini se da je to tek bio uvod u puno ozbiljniji obračun gangova koji se prije nekoliko dana odigrao u Sisku, postpotresno devastiranom gradu kojim još uvijek rukovodi SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, inače i sama USKOK-ova osumnjičenica.

Naime, prema prilično šturim napisima u medijima javnost je tek površno informirana o krvavom obračunu koji se odigrao u subotu, 15. srpnja 2023. godine u sisačkom lokalu “Spice” prilikom čega je uhićeno 7 osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude. Sedmero uhićenih je odmah pritvoreno a sudac istrage im je nakon toga odredio istažni zatvor.

DROGA U POZADINI KRVAVOG OBRAČUNA

Ono što je propušteno u medijiskim izvješćima, ili namjerno ispušteno, jest svakako podatak da je u nespomenutom sisačkom lokalu “Spice” došlo do masovne tučnjave dva suprostavljena klana od kojih su predvodnici izvjesni Meho Velić i Srećko Kardaš, koji su ujedno i vlasnici ugovorenih lokala u Sisku. Povod tučnjave je prema neimenovanim izvorima borba za tržište narkotika u Sisačko-moslavačkoj županiji, a moguće i šire.

Posebnu pozornost pritom je privuklo ime gospodina Mehe Velića, bivšeg djelatnika policije i vlasnika brojnih nekretnina u Sisku, koje, usput rečeno, nisu evidentirane na njegovo ime. Obzirom na navedno, sasvim se legitimno može postaviti pitanje otkud bivšem policijskom djelatniku Mehi Veliću toliki novac za kupnju mnogobrojnih nekretnina.

BOGAT I UMREŽEN POLICAJAC

Osim toga, među sedmoricom nasilnika koji se trenutno nalaze u istražnom zatvoru se navodno nalazi i rođak od Mehe Velića koji je već otprije poznat policiji budući je već uhićivan zbog kaznenog djela trgovine narkoticima. Inače, spomenuta osoba je pripadnik skupine koju predvodi Meho Velić, poznat u Sisku kao vlasnik kluba “Cubano” za kojeg izvori našeg portala navode kako je u Sisku opće poznato da se u tom poznatom klubu može nabaviti droga svih boja i vrsta. Nadalje, u gradu Sisku je javna tajna kako je porijeklo nekretnina Mehe Velića tek jedan od kanala kroz koji se pere novac od prodaje narkotika i drugih kriminalnih aktivnosti. Pritom je zanimljivo napomenuti kako je gospodin Meho Velić kao bivši policajac razvio svoju mrežu unutar pripadnika policije. Interesantno je pritom napomenuti da je Velić koristio uspostavljenu mrežu unutar policije u svrhu odavanja informacija o istragama koje bi se eventualno otvorile protiv njega.

KRIM PIPCI I IZVAN HRVATSKE

Izvori našeg portala na širem području SMŽ također navode kako je Meho Velić svoje krim veze i aktivnosti razvio i van granica Hrvatske. U prilog tome govori podatak kako je Siniša Šakić zvan Kinez, poznati kriminalac iz Banja Luke, skrivan u Sisku u stanovima koji se nalaze u vlasništvu Mehe Velića te mu kao takvom pružali alibi kao svjedoci u sudskim postupcima koji su se vodili protiv njega. Uz Velića kao svjedok na sudu u Banja Luci pojavio se i izvjesni Armin Muratagić, što su popratili i lokalni mediji iz Republike Srpske.

Također, u komentaru jednog od pripadnika sisačkog krim-miljea s kojim je portal Panopticum eksluzivno imao priliku kontaktirati, spomenut je ilegalni kanal koji vodi iz BiH kroz Republiku Hrvatsku a u kojem je Meho Velić glavna spona. Riječ je o punktu drvene kuće izgrađene u selu Unčani na obali rijeke Une, odnosno na samoj granici RH i BiH, sada granici Europske unije, gdje je preko rijeke Une u smjeru EU prebacivano na stotine migranata kao i veće količine narkotika. Za daljnju organiziranu distribuciju narkotika u prostoru SMŽ koriste se motoristi s cross motociklima kako bi u slučaju opasnosti mogli kroz šumske i močvarne prostore županije lakše umaknuti djelanicima policijskih patrola.

UMOĆENA I GRADONAČELNICA SISKA?

U svakom slučaju nakon ovih nesvakidašnjih otkrića biti će više nego zanimljivo medijski pratiti što će se dešavati tijekom istrage, te što će sve izaći na površinu budući je istražni postupak tajan i tek na početku. Međutim, očito je da će tijekom ovog istražnog postupka pune ruke posla imati uz DORH, PNUSKOK i USKOK tijela Porezne uprave kao i Državni ured za sprečavanje pranja novca, a posebno na oklnost kako je u poslovanje poduzetnog bivšeg djelatnika policije Mehe Velića umoćena i uvažena gradonačelnica Siska, gospođa Ikić Baniček zbog prodaje poslovnog prostora u vlasništvu grada Siska u vidu nekretnine nekadašnjeg Radija Sisak. Kako se neslužbeno može saznati, gospođa Ikić Baniček, koja je već duži period pod političkom zaštitom Pantovčaka, čiji trenutni stanovnik ju je i doveo tijekom vladavine SDP na čelo grada Siska, već je bila pozvana u DORH na davanje iskaza o suspektnoj kupoprodaji gradske nekretnine poznatom kupcu. Sudeći po širini istraga koje se trenutno provode u Sisku mogli bi se uskoro očekivati jači tektonski poremećaji od posljednjih potresa koji su zadesili tu najsiromašnju županiju u Hrvatskoj gdje se već mnogi pitaju zašto je samo Marina Lovrić Merzel u zatvoru…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon