NAJAVLJUJE LI OPTUŽNICA POLITIČKI KRAJ KIB?

Tekst: Panopticum

Foto: SDP Sisak

Čini se da nakon korupcijskog skandala s Marinom Lovrić Merzel, nekadašnjom županicom Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) i grad Sisak dobiva svoju zvijezdu na stupcima crne kronike. Naime, kako neslužbeno saznajemo, protiv aktualne gradonačelnice Siska, Kristine Ikić Baniček (KIB), DORH, odnosno USKOK kao njegova udarna igla, ima već kuvertiranu optužnicu protiv šefice sisačkog SDP-a zbog gospodarskog kriminala. U prijevodu, to predstavlja neslavni kraj njene političke karijere i sasvim izvjestan gubitak lokalnih izbora na kojima se trenutno natječe za novi mandat gradonačelnice Siska, centralnog mjesta potresom porušene i demografski devastirane županije. Da podsjetimo, Kristina Ikić Baniček gradonačelnica je Siska od 2013. godine.

UMOĆEN I SUPRUG

Prema neslužbenim izvorima bliskim istrazi, osim gradonačelnice Siska, istragom je obuhvaćen i njen suprug Darko Baniček iako nigdje nije zaveden kao djelatnik u strukturama grada Siska. Obzirom na malverzacije s javnim novcem grada Siska slučaj je preuzeo USKOK.

Suprug Kristine Ikić Baniček bio je nekad šef kabineta Gordana Marasa, u vrijeme vlade Zorana Milanovića kada je Maras bio ministar poduzetništva i obrta. Neslužbeno, a prema optužbama bračnom paru se stavlja na teret sinergijski učinak u kriminalnim radnjama preplaćivnja građevinskih radova na objektima grada Siska. Primjerice, jedan od objekata u Sisku koji se spominje u sumnjivim građevinskim radovima je i Sportska dvorana na kojoj je opisom poslova utrošeno desetak puta više novca od stvarno izvedenih radova te je na taj način ostvarena protupravna korist na štetu grada. Ostale pojedinosti optužnice protiv KIB, zasad, nisu poznate.

KAPILARNA KORUPCIJA

Podsjetimo, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri imala više afera, a u nekima od njih se već otprije spominjao suprug Darko Baniček. Naime, suprug Ikić Baniček je u prošlosti prozivan jer je nedozvoljeno utjecao na rad Športsko rekreacijskog centra u Sisku, iako u tom trenutku nije imao nikakvu službenu funkciju niti dužnost u gradskoj upravi. Lokalna politička scena je čak Darka Baničeka prozvala pravim “gradonačelnikom iz sjene”, odnosno stvarnim šerifom grada Siska.

Inače, u mandatima gradonačelnice Siska uočeno je da tijekom svih godina nije u gradu na čijem je čelu sagradila niti jedan kapitalni objekt, već su Siskom ordinirale građevinske brigade zadužene za manje infrastrukturne radove, poput uređenja parkova, šetnica, prometnica ili parkirališta. Dakle, jedno veliko ništa. Moglo bi se zaključiti kako je Marina Lovrić Merzel dobila sasvim solidnu nasljednicu u redovima SDP-a, koja se za razliku od bivše županice, a koja je grabila šakom i kapom, odlučila za kokošarenje gradskog proračuna na tragu kazneno opisane kapilarne korupcije.

POTKAPACITIRANA ZNANJEM I VIZIJOM

Na tragu kokošarenja valja spomenuti i slučaj sa sakupljanjem sekundarnih sirovina koje se odvijalo u mandatu sisačke gradonačelnice, a koje je opisano u kaznenoj prijavi iz 2014. godine u kojoj se navodi da je SDP-ova gradonačelnica Ikić Baniček iskoristila svoj položaj i pogodovala udruzi “Kopa Beach” da dobije višemilijunski posao kod Hrvatskih željeznica na demontiranju pruge od Petrinje do Karlovca, čime je počinila kazneno djelo zluporabe položaja i ovlasti. O kakvom prometno-gospodarskom, odnosno turističkom neznanju i devastaciji prostora se radi u spornoj odluci Ikić Baniček može se zaključiti iz nedavno objavljenih smjernica na nivou države za cjeloviti program revitalizacije SMŽ u smislu demografskog i gospodarskog razvoja te bolje prometne povezanosti na način planiranja izgradnje brze ceste od Popovače do Ogulina, preko Siska i Karlovca, koja bi omogućila novi razvoj ovog kraja.

KREDITNO ZADUŽIVANJE SISKA

Iako je potres u privatno-financijskom smislu nije niti okrznuo, aktualna gradonačelnica Siska i kandidatkinja za novi mandat gradonačelnice, Kristina Ikić Baniček izjavljuje da u svom mandatu nije dizala kredite za Grad Sisak. Međutim, to naprosto nije točno. DORH, odnosno USKOK i tom segmentu poslovanja gradske uprave Siska pridaje dozu pozornosti u svojim izvidima, posebno na okolnost već uplaćenih sredstava za obnovu porušenih objekata i stanova na području Siska nakon posljednjeg potresa.

Za razliku od slučaja s podizanjem optužnice protiv Sanaderovog HDZ-a u trenutku najave parlametarnih izbora 2011. godine, u kaznenom predmetu protiv Ikić Baniček, DORH, odnosno USKOK, nije zbog trenutnog održavanja lokalnih izbora obznanio podizanje optužnice protiv gradonačelnice Siska, te je na taj način izbjegao moguće optužbe u krojenju izbornih rezulatata na lokalnoj političkoj sceni.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon