SHZ: ZAŠTO I KOME U ZADRU SMETAJU HRVATSKI NAZIVI ULICA?

Tekst: SHZ

Foto: Ž. C.

Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih ustanova i trgovačkih društava Grada Zadra odbio je 2014. godine prijedlog Organizacijskog odbora Incijative za preimenovanje hrvatskog naziva Široke ulice u naziv Kalelarga, a  koji se zbog toga nije našao na dnevnom redu Gradskog vijeća Grada Zadra. Odbor je tada naveo „da kad je riječ o administrativnim, službenim nazivima da trebamo voditi računa o standardnom hrvatskom jeziku“.

Sada nakon sedam godina opet neki Organizacijski odbor Incijative za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu u javnosti plasira istu priču za preimenovanje hrvatskog naziva Široka ulica u Kalelargu računajući da će novo Gradsko vijeće prihvatiti njihov prijedlog.

Stranka hrvatskog zajedništva je za hrvatski naziv Široka ulica jer je u Republici Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo, a ne talijanski jezik kako neki hoće u Zadru preimenovati Široku ulicu u Kalelargu. Isti hoće da se krše odredbe Ustava i da se zaobilazi hrvatski jezik. Tko ih huška? Isti ne poštuju zakonske odredbe o javnoj uporabi hrvatskoga standardnog jezika kao službenog jezika RH.

Kako bi razjasnili kako je donijeta odluka o hrvatskom nazivu Široka ulica navodimo da su prvi višetranački izbori u Hrvatskoj za Hrvatski sabor održani su travnju 1990. godine, a istovremeno sa njima održani su i višestranački lokalni izbori. Sukladno navedenim višestranačkim lokalnim izborima u travnju 1990. godine birani su vijećnici u općinskim skupštinama, koji su potom izabrali lokalnu vlast na čelu sa predsjednicima skupštine i predsjednicima izvršnih vijeća skupštine. Svaka od općinskih skupština se sastojala od tri vijeća – Vijeća mjesnih zajednica, Društveno-političkog vijeća i Vijeća udruženog rada. Tako je i u Zadru novoizabrana vlast Skupštine općine Zadar, 31. listopada 1990. godine donijela RJEŠENJE o imenovanju predsjednika i članova Komisije za utvrđivanje prijedloga imena ulica, trgova i naselja, te javnih poduzeća i ustanova, ur.broj: 2198-01-90-1 od 31. listopada 1990. godine. (Službeni vjesnik broj 21/90. str. 386., općine Benkovac, Biograd na Moru, Obrovac i Zadar).

U Komisiji za utvrđivanje prijedloga imena ulica, trgova i naselja, te javnih poduzeća i ustanova, imenovani su za predsjednika Radovan Dunatov, odbornik DPV-a, a za članove Ivan Aralica, profesor, Julije Derosi, profesor, dr. Nikola Jakšić, profesor, dr. Romano Jelić, liječnik, Stjepan Kaurloto, profesor i dr. Eduard Peričić, profesor. Sve te osobe koje su imenovane u Komisiju bile su stručne i imale su ugled u gradu Zadru, a neki od njih su obnašali funkcije kako na lokalnom tako i na državnoj razini u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Tako je profesor Ivan Aralica hrvatski književnik i akademik, 1993. godine postao zastupnik te potpredsjednik Županijskog doma Sabora, što ostaje sve do njegova raspuštanja 2000. godine. Bio je član suradnik HAZU – Razred za književnost do 1992. godine, a redoviti je član HAZU – Razred za književnost od 1992. godine. Član je Društva hrvatskih književnika. Tadašnji predsjednik Komisije prof. Radovan Dunatov bio je dugogodišnji pročelnik za kulturu grada Zadra.

Sukladno stručnoj i kompetentnoj komisiji za utvrđivanje prijedloga imena ulica, trgova i naselja, te javnih poduzeća i ustanova, Skupština općine Zadar je donijela ODLUKU o izmjeni naziva ulica i trgova u gradu Zadru, ur. broj: 2198-01-91-1 od  5. lipnja 1991. godine (Službeni vjesnik broj 8. str. 151. i 152., općine Benkovac, Biograd na Moru, Obrovac i Zadar, od 11. 7. 1991.). Tako je tom odlukom u gradu Zadru izmjenjen naziv ulice Ive Lole Ribara u naziv Široka ulica.

Zadar, 27. srpnja 2021. godine
Stranka hrvatskog zajedništva

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon