SHZ: POZIV ZA POTPISIVANJE PETICIJE PROTIV IZGRADNJE VJETROELEKTRANA U VUKŠIĆU

Tekst: SHZ

Foto: MGOR

Sadašnji prijedlog izmjene i dopune prostornog plana Grada Benkovca da se vjetrenjače postave blizu kuća u mjestu Vukšić je nerazuman zbog toga što se radi o kapitalu koji je u sprezi s lokalnom samoupravom, a koji uopće neće voditi računa o mještanima Vukšića. Njihov je cilj zaraditi novac i uopće ih nije briga što će se stanovnici morati iseliti.

Gradnja vjetroelektrana u blizini naselja Vukšić imala bi negativni utjecaj na stanovništvo, prirodu i okoliš te bi dovela do iseljavanja. Osim navedenog mještani Vukšića imali bi strašnu buku koju proizvode vjetrenjače. Osim što neće moći spavati, ni njihova stoka neće moći više ići na ispašu, a i signali za mobitel i televiziju bit će ometani i dr.

Hrvatski stručnjaci energetike upozoravaju da će «razvijanje» energetskog sektora biti još gore ako se prepusti  lokalnim političarima  da «razvijaju» energetski sustav iz razloga što isti premalo znaju te se žele dodvoriti stanovnicima, a samo da za njih glasaju.

Projekata s vjetroelektranama je mnogo, zacijelo zbog toga što će na uvozu vjetroelektrana netko dobro zaraditi, pa stoga obmanjuje javnost njihovom velikom snagom (ali ne i proizvedenom el. energijom) i “dostatnošću” za opskrbu stanovnika. Kad bi to bila domaća proizvodnja vjetrenjača, možda bi im se čak moglo dijelom i oprostiti obmanjivanje. Uz to, pričama o obnovljivim izvorima političari dobivaju političke poene (nije to samo kod nas) jer je velika društvena prihvatljivost, ali ne i gospodarska, dodatnih obnovljivih izvora (vjetar, sunce)  za proizvodnju električne energije.

Stoga uz političare koji premalo znaju i žele se dodvoriti stanovnicima (da za njih glasaju) i njihovo “razvijanje” energetskog sektora, može se očekivati još gore stanje u Hrvatskoj.

Povodom toga SHZ i MO Vukšić pozivaju mještane Vukšića i sve druge na potpisivanje peticije protiv izgradnje vjetroelektrana u Vukšiću u ponedjeljak, 15. siječnja 2024. u 19 sati u Društvenom domu Vukšić.

Zadar, 13. siječnja 2024. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA (SHZ)

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon