SHZ: GRAD ZADAR NE ISPLAĆUJE NAKNADE ZA ODUZETU IMOVINU

Tekst: Stranka hrvatskog zajedništva

Foto: Grad Zadar

Grad Zadar ne isplaćuje vlasnicima zemljišta novčanu naknadu za oduzetu imovinu, koju  knjiži kao pravo vlasništva u korist Grada Zadra kao nerazvrstana cesta – javno dobro u općoj uporabi. O tome vlasnici oduzete imovine za umanjenje površine svojih čestica zemljišta nisu dali nikakvu suglasnost niti o tome dobili bilo kakvu obavijest. To je suprotno članku 48. st. 1. Ustava RH koji glasi „ Jamči se pravo vlasništva“. Ako je to u javnom interesu članak 50. st. 1. Ustava RH glasi „Zakonom je moguće u interesu RH ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti“. Grad Zadar krši odredbe Ustava RH jer nije nikada izvjestio vlasnike da će im naknaditi imovinu koja je prešla kao pravo vlasništva za korist grada Zadra, nerazvrstana cesta – javno dobro u općoj uporabi. Također, takvo ponašanje je i u suprotnosti odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji se odnose na naknadu za oduzeto vlasništvo.

Nakon što ljudi podnesu zahtjev za isplatu Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljsvo Grada Zadra isti im odgovara da je status nerazvrstanih cesta uređen odredbama Zakona o cestama iz 2011. godine i da  ne predviđa obvezu jedinica lokalne samouprave na plaćanje naknade za oduzeto zemljište. I gle čuda, nakon što oduzmu zemljište vlasnicima upućuju ih ako su im povrijeđena prava da zaštitu traže na sudu, a već su im oduzeli zemljište bez naknade. Dakle, da se građani pravno iscrpljuju. Ovakvim ponašanjem Grada Zadra ljudima je umanjena njihova imovina i njezina vrijednost zbog čega je Grad Zadar odgovoran na nastalu štetu. Zbog ovakvog ponašanja mnogi Zadrani navode „da se ovako ponašao i Simo Dubajić poslije Drugog svjetskog rata kada je u Zadru navodio da je i zrak njegov“.

Zadar, 10. studenog 2021.

Stranka hrvatskog zajedništva

Dostavljeno:

  1. Ministarstvu mora,  prometa i infrastrukture

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon