SDP-OV KLAUN NA CRNOJ LISTI EUROPARLAMENTA – PRIMIO DAR OD ZEMLJE AGRESORA U KOJOJ JE BIO LOGORAŠ

Tekst: Panopticum

Foto: FMT

Nakon korupcijskog skandala Qatargate koji je izbio prošle godine u EU u kojem je uhićena Eva Kaili, bivša grčka potpredsjednica Europarlamenta, zastupnici u Europskom parlamentu dobili su zadatak objaviti putovanja koja su dobili na poklon. Zamjenica Roberte Metsole najveća je riba u mreži belgijske policije, no ni njena šefica nije nevina. Metsola je osvanula na crnoj listi Transparency Internationala jer je sa suprugom i obitelji imala plaćena četiri noćenja u Norveškoj, a u još četiri navrata drugi su joj plaćali račune poput Izraela i Švicarske.

Ovu žurbu Europarlamenta da ustanovi tko sve sa strane još plaća europarlamentarce, iznjedrilo je, između ostalih, i ime hrvatskog europarlamentarca sa SDP-ove liste, Freda Matića. Hrvatski europarlamentarac Matić iz redova socijaldemoktrata za sada je jedini evidentiran od 12 predstavnika iz Hrvatske koji se javno deklarirao da je bio “na izletu koji je netko treći platio”. Naime, Matić je naveo podatak u izvješću koji je predao u tajništvu EU parlamenta sredinom siječnja 2023. godine, a iz kojeg je vidljivo da su ga 16. studenoga 2021. “častili” na Malti, a 19. prosinca 2020. godine u Srbiji.

Zbog nastale situacije Fred Matić, kojem je, između ostalih, Srbija platila “izlet”, dakle, primio je dar od zemlje agresora u kojoj je uz sve bio i logoraš, govori o financijskom kvocjentu inteligencije SDP-ovog europarlamentarca zbog čega se poput klauna našao na crnoj listi 53 europarlamentaraca koju predvodi Grkinja Eva Kailli. Slučajno ili ne, SDP-ov europarlamentarac je 2021. godine postao poznat široj svjetskoj javnosti zbog rezolucije koju je podnio u ime parlamentarnog Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost za koju je glasalo 378 članova EU parlamenta, dok je 255 bilo protiv uz 42 suzdržanih. Rezolucija hrvatskog socijaldemokratskog eurozastupnika Freda Matića usvojena je pod nazivom “Seksualno i reproduktivno zdravlje u Europskoj uniji u kontekstu zdravlja žena”.

Podsjetimo, prije izbijanja Qatargatea, u cijelom sazivu Europarlamenta, od početka mandata pred tri i pol godine, predana je ukupno 321 izjava od ukupno 701 europarlamentaraca. Međutim, skandal s Evom Kailli je poboljšao pamćenje zastupnika, uključujući i ono Freda Matića. Tek za usporedbu, samo u posljednja dva mjeseca, u prosincu 2022. i u siječnju 2023. godine zaprimljene su 103 izjave europarlamentaraca.

Prema propisima, europarlamentarci moraju prijaviti svaki događaj koji organizira treća strana na kojem im je put i smještaj platio netko drugi. Rok za podnošenje prijava je zadnji dan u mjesecu koji slijedi nakon zadnjeg dana sudjelovanja na skupu.

Besplatne izleti europarlamentaraca najviše su plaćali iz Izraela (30), Indije (23), UAE (16), SAD-a (13), Ujedinjenog kraljevstva (12), Švicarske (11), Bahraina (10), Rusije (10), Maroka (10), Qatara (9).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon