SAMOSTALNA IZLOŽBA MIRJANE VODOPIJA U GRADSKOJ GALERIJI CRIKVENICA

Tekst: Sonja Švec Španjol

Foto: PA

U petak, 4. rujna 2020. otvara se samostalna izložba pod nazivom “Odrazi u snijegu, jezeru i kristalima” akademske umjetnice Mirjane Vodopija u Gradskoj galeriji Crikvenica.  Izložba ostaje otvorena do 28. rujna 2020. godine.

Prostor kao stvarnost u kojem živimo i u kojem se krećemo, postao je područje rada, percepcije i interpretacije u ciklusu radova Mirjane Vodopije. Kako sama umjetnica kaže u radovima se prostor prikazuje kao fizičko polje mogućnosti djelovanja, ali istovremeno i kao prostor uma, odnosno svijesti. Naime, kompleksnost prostornih pejzaža prirode realizirana je u mediju fotografije, video rada, objekta, instalacije i ambijenta. Fokus na radovima likovne umjetnice predstavlja odnos slobode neograničenog okolnog prostora i sigurnosti malog inkorporiranog objekta. Jedinstveni svijet Mirjane Vodopije spaja naizgled nespojivo – ono unutarnje postaje vanjsko, a vanjsko postaje nutarnje.

Mirjana Vodopija diplomirala je 1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice. U svom umjetničkom radu izražava se kroz različite medije i njihova preklapanja: kroz crteže i grafike, svjetlosne objekte, instalacije i videoinstalacije, fotografije i ambijente. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala na preko 200 skupnih izložaba i kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na tridesetak međunarodnih umjetničkih simpozija i rezidencijalnih projekata.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon