SABORSKI ODBOR ZA PRAVOSUĐE OKONČAO PREDIGRU ZA GLASOVANJE O PREDSJEDNIKU VSRH

Tekst: M. Š.

Foto: L. H.

Saborski Odbor za pravosuđe kojim predsjeda saborski zastupnik Mišel Jakšić, inače blizak predsjedniku RH, a koji je kandidate za tu dužnost saslušao početkom rujna, u srijedu, 6. listopada 2021. je dao pozitivno mišljenje na kandidaturu i Radovana Dobronića i Marina Mrčele za predsjednika Vrhovnog suda. Kandidatu Dobroniću je Odbor dao potporu od 11 glasova, dok je za Mrčelu glasovalo sedam članova odbora uz tri suzdržana člana i jednog koji je bio protiv.

Iako mediji bliski Pantovčaku u konačnici najavljuju izglasavanje Radovana Dobronića u Saboru RH za mjesto predsjednika Vrhovnog suda, odmjereniji politički komentatori dijele mišljenje kako bitka za najvišu poziciju u hrvatskom pravosuđu još ni izdaleka nije gotova.

Podsjetimo, mišljenje Odbora za pravosuđe upućuje se predsjedniku države Zoranu Milanoviću koji nakon toga Hrvatskom saboru predlaže svog kandidata. Predsjednik se već ranije izjasnio da je njegov kandidat sudac sa zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić. U konačnici predsjednika Vrhovnog suda na prijedlog predsjednika Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor. Bira se na četiri godine i po isteku mandata na tu dužnost može biti još samo jednom ponovno biran.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon