RETROSPEKTIVA IVANA KOŽARIĆA U MSU OTVORENA DO 31. LISTOPADA 2021.

Tekst: M. Š.

Foto: MSU

Povodom stogodišnjice rođenja prošle godine preminulog Ivana Kožarića Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu priredio je retrospektivu naslovljenu “Jedna od mogućih 100”, kao jedan od mnoštva mogućih načina predstavljanja stvaralaštva Kožarićeve netipične i iznimne umjetničke osobnosti u svijetu novije hrvatske i europske umjetnosti. U MSU je ukupno izloženo više od 300 radova, u kojemu se inače čuva čitav sadržaj Kožarićeva slavnog ateljea a retrospektivu se može razgledati do 31. listopada 2021. godine.

Retrospektiva u 12 poglavlja predstavlja opus umjetnika koji je uspijevao biti i anakron i suvremen, a ponekad bi i preduhitrio pojave u umjetnosti koje su se tek trebale dogoditi. Od studentskih dana do posljednjih djela, koncepcija retrospektive jest da se njegov opus prikaže kao kontinuitet diskontinuiteta na tom skoro 70 godina dugom umjetničkom putu tijekom kojeg je neprestano propitivao pitanja naravi i granica umjetnosti. Kožarić je najpoznatiji kao kipar pa je i izložbom težište stavljeno na kiparstvo, no koristio je najrazličitije materijale te je ovom prilikom predstavljen i s mnoštvom slika i crteža.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon