„RAZUMLJIVI SVIJET: OD KUHINJE DO CRNE RUPE“ – NOVA KNJIGA DARIJA HRUPECA

Tekst: Nenad Jarić Dauenhauer

Foto: IN. TRI

Kada čitam tekstove Darija Hrupeca sakupljene u njegovoj novoj knjizi ‘Razumljivi svijet: Od kuhinje do crne rupe’, uvijek mi se iznova potvrđuju dojmovi iz prvih susreta s njegovim člancima – da je riječ o istinskom majstoru popularizacije znanosti.

Bilo da piše o neutronskim zvijezdama, nekom važnom eksperimentu, o pseudoznanosti ili o smjeru vremena, on ispreda popularnoznanstvene priče zabavne, bogate informacijama, zanimljivim detaljima i usporedbama te često anegdotama iz života znanstvenika i povijesti znanosti, što jasno demonstrira njegovu golemu erudiciju, ne samo u području kojim se bavi kao fizičar, astronom i kozmolog, nego i generalno, uključujući beletristiku.

NEUTRONSKE ZVIJEZDE

Kada govori o Sunčevim vjetrovima, on ne propušta priliku dodati neke poslastice, kao što je, primjerice, da je njegova gustoća i viskoznost slična kao u meda. Poziva se na intuiciju čitatelja koja im govori da nešto tako vruće kao što je Sunce, ne može imati mirnu površinu već uzburkanu, kao da ključa, s koje nešto stalno odlijeće u međuplanetarni prostor.

Kada spominje neutronske zvijezde, on vrlo zorno tumači kako dolazi do toga da u njima atomi, koji su većim dijelom prazan prostor, a tek vrlo malim neutroni i protoni, postaju samo zbijeni neutroni, toliko gusti da masa jedne žličice takve materije teži kao Keopsova piramida.

Kada vodi raspravu o pitanju postoji li znanstveni svjetonazor, on promišlja temu i spremno priznaje da je bio u krivu kada je smatrao da postoji. No, potom uspijeva jasno pokazati da postoji nešto vrlo blisko – naturalizam.Tu ne propušta iskoristiti priliku upozoriti koliko je važno jasno definirati pojmove, što je jedan od ključnih poslova filozofa. To je nešto što ljudi u svakodnevnom životu ne vrednuju dovoljno, a da vrednuju malo više, zasigurno bi bilo manje nesporazuma, poentira Hrupec.

EDUKATOR ZNANOSTI

Njegova je iznimna kvaliteta to što kroz svaki tekst koji piše djeluje kao edukator – poučava kako znanost funkcionira u svojoj biti i u praksi. Pritom vješto uspijeva pojednostaviti ključne koncepte, a da nikada ne prelazi granicu kada pojednostavljivanje postaje iskrivljavanje znanosti, što je strah većine znanstvenika.

On također odlično vlada jezikom i stilom, piše uzbudljivo, živo i neposredno, kao da razgovara s čitateljem uz kavu, čak i kada govori o zakonima termodinamike. Rečenice su mu stilski odlično oblikovane, što je zasigurno rezultat prirodnog talenta, ali i erudicije i iznimnog razumijevanja funkcioniranja znanosti generalno. To dijelom može objasniti činjenica da, među ostalim, aktivno radi na znanstvenim istraživanjima, piše i prevodi znanstveno popularne knjige, predaje na fakultetu, organizira i moderira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja ‘Priroda uživo’, piše za brojne časopise i medije poput Buga, Indexa, Ideja i Novosti te da je radio na ‘Struni’ – projektu koji definira strukovno nazivlje.

PRILAGOĐEN ČITATELJIMA

Među ostalim, jedna od važnih odlika Hrupeca je da zna dobro prilagoditi razinu svojih tumačenja procijenjenim mogućnostima svojih čitatelja. Kada piše za Bug, razina stručnosti je malo viša nego kada piše za Index, no stječe se dojam da se uvijek uspijeva približiti svim čitateljima srednjoškolske prirodoslovne naobrazbe koji imaju barem nešto interesa za znanost.

Ukratko, knjigu ‘Razumljivi svijet: Od kuhinje do crne rupe’ neupitno vrijedi pročitati. To je podjednako vrijedno štivo za one koji ne znaju puno o znanosti kao i za one koji znaju dosta, uključujući i popularizatore znanosti. Ja, koji se i sam bavim popularizacijom sličnih tema, iz svake sam priče koju sam pročitao naučio podosta novog, a svaka me je tjerala na čitanje sljedeće. Gutao sam je gotovo kao beletristiku, kao zbirku uzbudljivih priča o svijetu koji postaje to zanimljiviji i čudesniji što više o njemu doznajemo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon