RAVNATELJICA HINE UVELA TANJUG U NOVOFORMIRANU NOVINSKU REDAKCIJU EU?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: HKV/TANJUG

Kako javljaju mediji u EU, Europska komisija (EK) je u ponedjeljak, 29. studenog 2021. najavila pokretanje prve europske novinske redakcije, koju će financirati europskim sredstvima i u kojoj će sudjelovati 16 novinskih agencija, uključujući HINA-u. Provedba novarskog projekta bi trebala početi u siječnju 2022., a redakcija bi s radom trebala krenuti sredinom sljedeće godine.

Prema najavama, europska novinska redakcija omogućit će novinarima da zajednički izvještavaju o Europskoj uniji i promiču duh suradnje u svojim zemljama. Između ostalog, EU sredstvima će se financirati osposobljavanja novinara i nova višejezična internetska stranica s odabranim tekstovima europskih agencija koje sudjeluju u projektu na temu Europske unije.

Naime, medijski projekt EU će koordinirati njemačka novinska agencija DPA koji će u pool-u sačinjavati 16 agencija: AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija, Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka) i HINA.

Zasad nije poznato kako su se pojedine zemlje koje nisu članice EU ukrcale u vlak novinarskog projekta EK. Na to pitanje bi uskoro mogla odgovoriti Branka-Gabriela Vojvodić, ravnateljica HINA-e koja će biti u upravnom odboru novoformirane europske redakcije.

Podsjetimo, trenutna ravnateljice HINA-e svojedobno je bila dopisnica beogradske Politike i još nekih medija iz Srbije. Međutim, taj podatak iz službenog CV-a Branke – Gabriele Vojvodić je iz nekog razloga izostavljen. Osim toga, Udruga novinskih agencija Balkana (ABNA SE) izabrala je jednoglasno na generalnoj skupštini 18. rujna 2021. u Prištini v. d. ravnateljicu HINA-e Branku-Gabrielu Vojvodić (ex Valentić) na dužnost glavne tajnice. Iako mnogima nije baš previše jasno što HINA radi u društvu SRNA-e i TANJUG-a, eksluzivnu vijest s Balkana u čijoj je glavnoj ulozi ravnateljica nacionalne novinske agencije, s veseljem i dozom simpatija objavila je upravo HINA.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon