ŠTO HINA RADI NA BALKANU?

Tekst: B. D.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako Hrvatska već stoljećima osjeća pripadnost Europi, čini se da do HINA-e nije stigla vijest da je Republika Hrvatska i formalno postala članica Europske unije još 2013. godine. Naime, prema dostupnim informacijama iz medija, Udruga novinskih agencija Balkana (ABNA SE) izabrala je jednoglasno na generalnoj skupštini u subotu, 18. rujna 2021. u Prištini v. d. ravnateljicu HINA-e Branku-Gabrielu Vojvodić (ex Valentić) na dužnost glavne tajnice. Iako mnogima nije baš previše jasno što HINA radi u društvu SRNA-e i TANJUG-a, eksluzivnu vijest s Balkana u čijoj je glavnoj ulozi ravnateljica državne novinske agencije, s veseljem i dozom simpatija objavila je upravo HINA.

Podsjetimo, Udruga novinskih agencija ABNA SE osnovana je 1995. godine i ima 12 članica. Međutim, Hrvatska nije, primjerice, poput Slovenije promatrač u spomenutoj udruzi već je njen aktivni član koji je posljednjim imenovanjem u izvršno tijelo te novinske udruge zagazila malo dublje u kolo balkanskog blata.

Obzirom da se u HINA-i uskoro očekuju izbori za rukovodeća mjesta za iduće razdoblje od četri godine, za očekivati je da će navedeni događaj dobiti prilično negativan odjek u kontekstu budućeg rada i razvoja HINA-e od strane trenutnog sastava Upravnog vijeća. U protivnom, hrvatski mediji biti će zatrpani i dalje nebuloznim “cajka” vijestima s brdovitog Balkana, često na štetu ugleda Republike Hrvatske i njenih građana, a koje u domaću javnost plasira upravo HINA-in novinski servis.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon