RAVNATELJ SOA U RIMU SUDJELOVAO NA KONFERENCIJI O SUZBIJANJU GLOBALNIH KIBERNETIČKIH PRIJETNJI

Tekst: Panopticum

Foto: SOA

U utorak, 3. listopada 2023. ravnatelj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje na plenarnom dijelu međunarodne konferencije Cybertech Europe 2023 koja se 3. i 4. listopada 2023. održavala u Rimu. Ravnatelj SOA-e održao je izlaganje o doprinosu sigurnosno-obavještajnih agencija kibernetičkoj sigurnosti EU pod nazivom “How security and intelligence agencies can contribute to the EU cybersecurity framework”.

Podsjetimo, Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

U svom je izlaganju ravnatelj Markić govorio o ulozi SOA-e u jačanju hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora, razvoju SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost, kao i nacrtu Zakona o kibernetičkoj sigurnosti kojim će se u hrvatsko zakonodavstvo prenijeti EU Direktiva o mjerama za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti diljem Unije (Direktiva NIS2). Zakonom je predviđena transformacija postojećeg SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost.

Osim toga, u jačanju doprinosa sigurnosno-obavještajnih agencija europskoj kibernetičkoj sigurnosti ravnatelj SOA-e istaknuo je i izazove poput zahtjeva veće transparentnosti sigurnosno-obavještajnih agencija, jačanja suradnje i povjerenja s civilnim institucijama, kvalitetne koordinacije s različitim državnim i privatnim entitetima, privlačenja i zadržavanja mladih stručnjaka i praćenja trendova.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon