RAVNATELJ SOA SUDJELOVAO NA KIBERNETIČKOM FORUMU U FRANCUSKOM LILLEU

Tekst: Panopticum

Foto: SOA

Na međunarodnom forumu InCyber Europe koji se od 26. do 28. ožujka 2024. održavao u francuskom Lilleu, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje o utjecaju regulatornog okvira Europske unije na poticanje razvoja nacionalne kibernetičke sigurnosti.

Kako stoji u službenom priopćenju SOA-e, ravnatelj Markić se posebno osvrnuo na proces transpozicije direktive EU NIS2 u hrvatsko zakonodavstvo koji je započeo usvajanjem Zakona o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskom saboru u siječnju 2024. godine. Zakonom je SOA postala središnje državno tijelo za kibernetičku sigurnost, a SOA-in Centar za kibernetičku sigurnost transformira se u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost. Posebno je naglasio kako je Republika Hrvatska među prvim državama članicama EU koja je donijela transpozicijski akt za direktivu EU NIS2. Ravnatelj SOA-e je istaknuo i komplementarnost razvoja hrvatskog sustava kibernetičke sigurnosti s odredbama Akta o kibernetičkoj sigurnosti EU (Cyber Security Act).

Napomenimo kako je InCyber Europe vodeće europsko okupljanje na temu kibernetičke sigurnosti i povjerenja. InCyber Europe okuplja krajnje korisnike, pružatelje usluga, izdavače rješenja, konzultante, agencije za provedbu zakona i vladine agencije, škole i sveučilišta. Ovogodišnji događaj usredotočio se na preokrete u kibernetičkoj sigurnosti uzrokovane umjetnom inteligencijom i eksponencijalnim rastom digitalnih podataka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon