POD OKRILJEM SOA – VLADA RH IMENOVALA TOMISLAVA DOKMANA ZA RAVNATELJA CENTRA ZA PRIKUPLJANJE, OBRADU I ANALIZU PODATAKA IZ OTVORENIH IZVORA

Tekst: SOA/Panopticum

Foto: Hrvoje Jelavic-PIXSELL

Nakon što je 28. lipnja 2023. Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora, Sigurnosno-obavještajna agencija obavila je organizacijske, tehničke i kadrovske pripreme za početak rada Centra.

Centar je osnovan kao ustanova te ima svojstvo pravne osobe potrebno za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti i upisan je u sudski registar. Sjedište Centra je u Zagrebu. Vlada Republike Hrvatske je 4. siječnja 2024. ravnateljem Centra imenovala dr. sc. Tomislava Dokmana. Centar izvrsnosti imat će i svoje internetske stranice.

Dr. Dokman završio je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u Karlovcu a visokoškolsko u Zagrebu. Živi u Karlovcu, razveden je i ima dvoje djece. Sin je poznatog košarkaša Željka Dokmana koji je igrao za karlovački KK “Željezničar”. Autor je nekoliko znanstvenih radova i publikacija od kojih je posljednji pod naslovom “Otvoreni obavještajni izvori i protuterorizam” objavljen 2022. godine u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba. Predgovor knjizi napisao je aktualni ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Novoosnovani Centar izvrsnosti ima međunarodni karakter, pa je Zakonom određeno da će formalno započeti s radom nakon što mu se priključe najmanje dvije međunarodne stranke (strana sigurnosna ili obavještajna agencija ili neko drugo strano ili međunarodno sigurnosno tijelo).

Tijekom proteklih mjeseci šest europskih država, među kojima su Francuska i Španjolska, potpisalo je memorandume o suradnji čime su se priključili Centru. Na ovaj način je ispunjen zakonski uvjet za početak rada Centra, odnosno formiranje Upravnog odbora Centra u kojem svaka država pristupnica ima po jednog predstavnika.

Upravni odbor donosi Statut Centra, nadzire njegov rad i djelovanje, odobrava planove rada, usvaja financijske planove te, na prijedlog ravnatelja Centra, odobrava pristupanje novih stranaka Centru te donosi druge odluke potrebne za njegovo djelovanje.

Međunarodni Centar izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora je neprofitna i stručna institucija od interesa za Republiku Hrvatsku i međunarodnu sigurnost koje je središnje mjesto znanja, stručnosti i iskustva u području prikupljanja, obrade i analize podataka iz otvorenih izvora.

Centar će razvijati doktrine, standardizirane procedure i metodološke postavke u cilju veće učinkovitosti u iskorištavanju podataka iz otvorenih izvora i interoperabilnosti europskih sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon