RASPISAN NATJEČAJ ZA ŽIRIRANU IZLOŽBU „SVA LICA HRVATSKE“

Tekst: S. Š. Š.

Foto: P. A.

Dom kulture Nova Gradiška raspisao je natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi “Sva lica Hrvatske”. Prijave na natječaj se zaprimaju do 5. srpnja 2021. putem elektronske pošte: [email protected]

Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni o rezultatima natječaja do 15. kolovoza 2021., a rezultati će biti objavljeni i na internetskoj stranici Doma kulture Nova Gradiška. Izložba će se održati od 8. do 31. listopada 2021. u Domu kulture Nova Gradiška.

Naime, od prve polovice 2020. godine pa sve do danas živimo u krajnje neizvjesnom vremenu u kojem pojedinac doslovce mora biti spreman na sve. Pandemija koronavirusa natjerala nas je na posve novi način života, izolaciju, distanciranje, vječni oprez i razmišljanje o vlastitom zdravlju. S dolaskom pandemije, glavni grad Hrvatske dodatno je potresla tragedija potresa, a potom i poplava…Tragedija još snažnijeg i razornijeg potresa ponovila se krajem 2020. godine kod Petrinje kada su mnogi ostali bez svojih domova.

I prije katastrofične 2020. godine često smo o Hrvatskoj govorili kao o zemlji suprotnosti. Naša zemlja obiluje prirodnim ljepotama, ali ih ne cijenimo i ne brinemo o njima dovoljno. Iz svega navedenog nastala je ideja za grupnu izložbu “Sva lica Hrvatske”. Tema izložbe nije vezana uz pandemiju i potrese, niti su radovi obavezni referirati se na ta događanja, dapače, upravo suprotno. Naglasak je na suprotnostima, oprečnostima tj. kontradiktornostima na koje nailazimo na svakom koraku. Bilo da je riječ o nevjerojatnim prirodnim ljepotama ili pak devastacijama kulturnih dobara, spomenika i arhitektonskih ostvarenja, o humanitarnom i solidarnom djelovanju pojedinca, skupine i zajednice ili diskriminaciji, podjelama i poticanju mržnje. Od prirodnih ljepota, urbanih zdanja, psihološke analize mentaliteta naroda ili pojedinca…. naglasak je na vlastitoj interpretaciji vlastite zemlje i naroda, tj. Hrvatske viđene kroz oči likovnih umjetnika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon