PRIRODA UŽIVO: PREDAVANJE O KALENDARIMA – POVIJESNI KONTEKST I ASTRONOMSKA POZADINA

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Ideje.hr

U četvrtak 18. siječnja 2024. s početkom u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje “O kalendarima” u ciklusu Priroda uživo će održati prof. dr. sc. Zvonimir Šikić.

U prvom dijelu predavanja, opisat će se razne vrste godina, mjeseci, tjedana i dana, kako ih nalazimo u aleksandrijskom, julijanskom, gregorijanskom i još nekim manje ili više poznatim kalendarima a u drugom dijelu objasniti će se astronomska pozadina svih tih vremenskih intervala. Naravno, sve će to biti smješteno u odgovarajući povijesni kontekst.

Zvonimir Šikić je matematičar i logičar. Bio je predsjednik Hrvatskog matematičkog društva, Hrvatskog logičkog udruženja i Nezavisnoga sindikata znanosti. Trenutni je predsjednik Hrvatskog Pugwasha. Bavi se matematičkom logikom te filozofijom, poviješću i popularizacijom matematike.

Objavio je 56 samostalnih znanstvenih radova, više od 100 stručnih radova, četiri sveučilišna udžbenika, 30 školskih udžbenika (u više od 200 izdanja) te knjige Novija filozofija matematike (1987.), Kako je stvarana novovjekovna matematika (1989.), Filozofija matematike (1995.), Matematika i muzika (1999. i 2013.), Knjiga o kalendarima (2001. i 2002.), Knjiga za klikeraše (2021. i 2022.).

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon